Jørgen Thor Møhlen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jørgen Thor Møhlen
Født1640Rediger på Wikidata
Død25. des. 1708Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Handelsmann, slavehandlerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Møhlenpris hovedgård kan omfatte rester av Jørgen Thormøhlens representasjonsbolig og lyststed fra ca. 1680. Foto: Frode Inge Helland

Jørgen Thor Møhlen, også kjent under navnet Jørgen Thormøhlen, (født ca. 1640, trolig i Hamburg, død 25. desember 1708 i København) var en skipsreder, slavehandler, innovatør og forretningsmann som var tidlig ute med å industrialisere Bergen gjennom å bygge opp trankokeri, ullveveri, reperbane, saltbrenneri og såpekokeri på Møhlenpris. Dette byområdet, som på slutten av 1600-tallet var en forstad til Bergen, fikk senere hans navn.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jørgen Thormøhlen kom fra hertugdømmet Holsten, som den gang var en arvebesittelse tilhørende de danske konger i deres egenskap av å være hertuger av Holstein-Glückstadt. Han var sønn av en vinhandler fra Hamburg ved navn Jürgen ther Meulen (c. 1615-1645).

Handelsmann i Bergen[rediger | rediger kilde]

I 1664 slo han seg til i Bergen, der han giftet seg med Giertrud Magers. Hun var datter av borgeren Hendrich Magers, som vurderes for da å ha vært Bergens rikeste handelsmann.[1]

Thormøhlen ble den største skipsreder i Norge, handlet med fisk fra Nord-Norge, trelast fra Sjølenene og var involvert i mye annen handelsvirksomhet. Han ble rik ved internasjonal handel. shipping og industri. Han utviklet også et industrianlegg på det som ble kjent som Møhlenpris. Her var det et saltraffineri, pakkeskur, dypvannshavn, og arbeiderboliger. I 1682 utnevnte kong Christian V av Danmark og Norge ham til kommersedirektør. i 1695 fikk han kongens tillatelse til å utstede pengesedler støttet av et lån fra kongen selv. Jørgen Thormøhlen ble dermed den som introduserte de første papirpengene i Norge.

Fra 1685 til 1693 tilhørte Kronstad hovedgård Jørgen Thormøhlen. Den ligger på Årstad på sørsiden av Store Lungegårdsvannet, sør for gamle Bergen.

I årene 1690–1695 forpaktet Vestindisk-guineisk Kompagni bort sin handelsvirksomhet i Karibia og administrasjonen av den da dansk-norske øya Saint Thomas i Dansk Vestindia til Jørgen Thormøhlen. Ett av Thormøhlens skip var det første kjente dansk-norske skip som fraktet afrikanere som slaver til Amerika.

Som følge av Thormøhlens mislykkede spekulasjoner og andre store tap ble hans forretningssituasjon forverret til den grad at boet ved hans død var insolvent. De mange anleggene på Møhlenpris ble forspilt i løpet av 1700-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fossen, Anders Bjarne. «Jørgen Thormøhlen». I Helle, Knut. Norsk biografisk leksikon (Norwegian). Oslo: Kunnskapsforlaget. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]