Hopp til innhold

Nøstet (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nøstet
Nedre Banesmauet på Nøstet.
Foto: Svein Harkestad
Beliggenhet
Kart
Nøstet
60°23′37″N 5°18′53″Ø

Nøstet er et strøk i Bergen i området Nordnes i bydelen Bergenhus. Strøket begynner ved Dragefjellets fot (Sydnes' grense) langs Gamle Nøstegaten til Jekteviken, så langs sjøen til Nordre Nøstekaien, videre opp Vestre Holbergsallmenningen (Schadenberghagen,[1] der det gamle gartneriet dannet grensen til Verftet) til Klosteret, Klostergaten sørover til Halvkannebakken, ned Kjellersmauet og Baneveien, deretter opp til utgangspunktet. Strøket grenser således i sør til Engen og i øst til Strandsiden.

På Nøstet ligger det næringsbygg langs sjøen og pittoreske gater med trehus, trange smau og bygårder. Teatergarasjen som nå er revet, lå i strøket. Det gjør også Stranges stiftelse, Sydnes sjøbad og innkjørselen til parkeringshuset Klostergarasjen.

Hurtigruteterminalen.

Dansekompaniet Carte Blanche (Studio Bergen) og TV 2s hovedkvarter ligger derimot såvidt over grensen til Verftet i nord, mens Hurtigruteterminalen ligger like over grensen mot Sydnes i vest. Strøket utgjør i hovedtrekk den sørvestlige del av Nordneshalvøyen og deler av strandlinjen mot Sydnes. Hovedgatene i området er Nøstegaten, Skottegaten, Vestre Muralmenning og Vestre Holbergsalmenning.

Maleren I.C. Dahl vokste opp på Nøstet.[2] Det var tidlig buekorpsaktivitet i strøket. Allerede i 1855 skal det ha eksistert et korps med navnet «Nøstets Kårdekorps». En fane for dette korpset datert 1855 ble funnet i 1949. Nøstets bataljon ble stiftet 7. mai 1870 og lagt ned i 1960.

På Nøstet var det tidligere fergeanløp for Laksevaagsfergen og Askøyfergen. Det går fortsatt en ferge fra Askøy til Nøstet, men bare for fotgjengere.

Strøket omfattes av grunnkretsene Nøstet, Knøsesmauet, Kalmaren og Jonsvollen. Disse hadde til sammen 1 667 innbyggere 1. januar 2014 og et areal på 0,10 km². Den del av grunnkretsen Jonsvollen som ligger sør for Baneveien og Kjellersmauet tilhører strøket Engen, mens den del av Kalmaren som ligger sør for Kjellersmauet tilhører strøket Sentrum.

Strøk og boligområder i Bergen kommune.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]