Liste over militære forkortelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Denne listen er dessverre ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Liste over militære forkortelser brukt i Forsvaret.

0–9[rediger | rediger kilde]

  • 1.linje – Angir hva slags bekledning og utstyr man skal ha. 1 = Kun uniform.
  • 2.Bn2. bataljon
  • 2.Linje – Angir hva slags bekledning og utstyr man skal ha. 2 = 1.linje + stridsvest og våpen.
  • 3.Linje – Angir hva slags bekledning og utstyr man skal ha. 3 = 2.linje + stridssekk med relevant utstyr for 24 timer (mat, teltduk, ekstra bekledning etc.)
  • 4.Linje – Angir hva slags bekledning og utstyr man skal ha. 4 = 3.linje + Utstyr relevant for lengre oppdrag (1 uke) Mer mat, utstyr og bekledning. Pakkes i storsekk.
  • 5.linje – Alt utstyr som hver enkelt soldat har fått utdelt.
  • 12,7 – Uttales tolvsju og er 12,7 mm mitraljøse.

A[rediger | rediger kilde]

  • ABCABC-våpen, atom-, biologiske- eller kjemiske våpen (erstattet av ARBC og CBRN).
  • ADSAM – Adskillelse og Sammensetting av våpen
  • ADM – Admiral i Sjøforsvaret
  • AF/ALF – Avløsningsfører
  • AFS – Aktiv feltsikkerhet
  • AGAG3, automatgevær (nr. 3)
  • AK – Adgangskontroll (også forkortelse for AK-47 og Akershus Komandantskap)
  • AKP – Adgangskontrollpunkt
  • AO – Ansvarsområde
  • APFSDS – Armour piercing fin stabilized discarding sabot (pil ammunisjon)
  • ARBC – Atom-, radiologiske-, biologiske- eller kjemiske våpen (erstattet ABC, erstattet av CBRN)
  • ArtArtilleri
  • ASAP – As soon as possible (så raskt som mulig)
  • Ass – Assistent
  • AT – Anti Tank
  • ATV – Avdelingstillitsvalgt
  • ARTOT – Avstand, Retning, Terreng, Oppfang, Tid

B[rediger | rediger kilde]

  • BattOffBatterioffiser
  • BttArtilleribatteri
  • BC – Bæsj & Carry (mobilt toalett)
  • BF – Forkortelse for klengenavnet på forsvarets "lue, felt, vinter" (Bjørnefitte, uttales ofte Bjønnfette)
  • BKBombekaster
  • BMP – Bamsemumspatrulje
  • BNCBataljon
  • BL – Bodin Leir/Bravo Lima (luftvern leir i Bodø)
  • BRIGBrigade
  • BS – Befalskole
  • BTV – Base/Bataljonstillitsvalgt
  • BV – Beltevogn, brukes oftest om Bv206
  • BUS – Befal Uten Stilling

C[rediger | rediger kilde]

  • CBRN – Chemical, Biologic, Radiologic, Nuclear (overtatt etter ARBC, tidligere ABC)
  • CC – Cold Challenge (NATO-øvelse)
  • CM – "Continue Mission" Fortsett oppdrag
  • CPKontrollpost (Check Point)
  • CRCold Response (NATO-øvelse)
  • CRC – Control and Reporting Centre
  • CIMIC – "Civil - Military Co-operation" Sivilt militært samarbeide

D[rediger | rediger kilde]

  • DHO – Daghavende offiser
  • DIVDivisjon
  • DTGDato/tidsgruppe, eksempel 012310 som betyr 1. i måneden (alltid førstkommende), klokka 2310
  • Detroit – Kontroll/vedlikehold av eget kjøretøy
  • Dimme – Dimittering

E[rediger | rediger kilde]

  • EET(j) – Etter Endt Tjeneste
  • ESKEskadron
  • ENO – Etter Nærmere Ordre
  • ETA – "Estimated time of arrival" Antatt tid for ankomst
  • ENDEX – "End of Exersise" Endt øvelse
  • Ebn – Etterretningsbataljonen

F[rediger | rediger kilde]

  • Fenr – Fenrik
  • FI – Fienden
  • FIH – Forsvarets Ingeniørhøgskole
  • FKOM – Flaggkommandør
  • FLO – Forsvarets logistikkorganisasjon
  • FO – Forsvarets overkommando
  • FOHK – Fellesoperativt hovedkvarter
  • FOH – Forsvarets operative hovedkvarter
  • FOB – Forward Operating Base
  • FOS – Forsvarets Opptak og Seleksjon. Opptak og seleksjon for de som søker befalskole og annen videreutdanning i forsvaret.
  • FR – Feltrasjon
  • FSJ – Forsvarssjefen
  • FSKForsvarets spesialkommando
  • FSTVForsvarets stasjon Vardø
  • FYFO – Fysisk fostring
  • FSA – Forward Support Area
  • FSAN – Forsvarets Sanitet
  • FHSK - Forsvarets hundeskole

G[rediger | rediger kilde]

H[rediger | rediger kilde]

I[rediger | rediger kilde]

  • IB – Inspiserende befal
  • IntOps – Internasjonale operasjoner
  • INGBN – Ingeniørbataljonen
  • I-Off – Idrettsoffiser
  • IÅM – Intet å melde
  • IED - Improvised explosive device
  • IE3D - Improvised explosive devise detection dog

J[rediger | rediger kilde]

  • JRFO – Jævla rask fotordonnans

K[rediger | rediger kilde]

  • KADM – Kontreadmiral
  • Kapt – Kaptein
  • KL – Kapteinløytnant
  • KBE – Kropp, Bevegelse Energi
  • KOKoordineringspunkt
  • KO – Kommandoplass
  • KDO – Kommando(plass)
  • KORP – Korporal
  • KJKKystjegerkommandoen
  • KK Klassekommandør
  • KK – Kommandørkaptein
  • KOM – Kommandør
  • KON – Konstabel
  • KP – Kompani
  • KSKrigsskolen
  • KTK – Krigstjenestekort
  • KTS – Klar til strid
  • KVM – Kvartermester

L[rediger | rediger kilde]

M[rediger | rediger kilde]

  • MAKIE – Motivere, Aktivere, Konkretisere, Individualisere, Evaluere
  • MB – Mercedes Benz/Militær bil
  • MBK – Matriellberedskapskontroll
  • MedEvac – Medical evacuation
  • MFaBn – Middelstung FeltartilleriBataljon
  • MGMaskingevær, MG3
  • Mitr – Mitraljøse. MG, tolvsju på 3-fot eller stativ
  • MJ – Minejakt (Fartøystype i Sjøforsvaret)
  • MJKMarinejegerkommandoen
  • MJVMarines Jegervåpen
  • MPMP5, maskinpistol (nr. 5)
  • MPMilitærpoliti
  • MPBMissilpatruljebåt (Missile Patrol Boat)
  • MR – Minerydder (Fartøystype i Sjøforsvaret)
  • MS – Minesveiper (Fartøystype i SJøforsvaret)
  • MTBMissiltorpedobåt
  • MRR – Multi Rolle Radio
  • MSR – "Main Supply Route" Hovedfartsåre, Brukes om de største og mest brukte veier i utenlandstjenste og øvelser.
  • MUD – Midlertidig udyktig dimittert
  • MØRMateriellødeleggelsesrifle

N[rediger | rediger kilde]

  • NCC – National Contingent Command (Nasjonal koningentstab)
  • NF – Nærforsvar
  • NK – Nestkommanderende
  • NKTR – Nestkommanderende tropp
  • NLF – Nestlagfører
  • NSE – National Support Element (Nasjonalt støtteelement)

O[rediger | rediger kilde]

P[rediger | rediger kilde]

  • PbnPanserbataljonen
  • PBPPlan- og Beslutningsprosess
  • PCP – People Check Point
  • PF – Patruljefører
  • PIKSIB – Planlegging, Iverksetting, Kontroll, Støtte, Informere og Bedømme, er en viktig huskeregel for lagføreren i sin lederrolle
  • PING – Pansret ingeniør
  • PKK – Periodisk kjøretøyskontroll
  • POKER – Planlegge, Organisere, Kontrollere, Evaluere, Revidere.
  • PPKPansret personellkjøretøy
  • PRT – Provincial Reconstruction Team
  • PSO – Peace support operations
  • PSYOPS – Psykologisk Krigføring Psyops
  • PUP – Pick-up point
  • PVPanservern

R[rediger | rediger kilde]

  • RFKRekylfri kanon
  • Rittm – Rittmester ("kaptein" i kavaleriet)
  • ROE – Rules of Engagement
  • RSP – Reservestridsproviant

S[rediger | rediger kilde]

  • SANBN – Sanitetsbataljonen
  • SBBNSambandsbataljonen
  • SDRSøndenfjeldske Dragonregiment
  • SIBOStrid i bebygd område
  • SitRap – Situasjonsrapport
  • Sjt – Sersjant
  • SKSKSkarpskytter
  • SKSKSjøkrigsskolen
  • SLOSluttet orden
  • SNAFU uoffisiell for «Situation Normal: All Fucked Up», (om stridshandlinger i forhold til stabsplaner)
  • SOStående ordre el. SituasjonsOversikt
  • SOGStående ordreGarnison(Garden)
  • SSO – Stasjonens stående ordre
  • SOF – Special Operation Force
  • SOI – Sambandsoperasjonsinstruks
  • SOP – Standard operasjonsprosedyrer
  • SOLOAPEFE – Huskeregel for vaktpostinstruks; Situasjon, Område, Lende (omkring posten), Opptreden (på post), Avløsning, Poststedet, Egne (avdelinger og naboposter), Feltrop (Skrives aldri ned), Egne (patruljer)
  • SPVStormpanservogn
  • SSDS – Huskeregel for ildstillinger; Skuddfelt (for å kunne virke med våpenet mot FI), Skjul (i lendet), Dekning (fra fiendtlig ild), Støtte (for våpenet)
  • Sting – Stormingeniør
  • StrvStridsvogn
  • Stalingrad – Stemningen i laget
  • Sibir – Kontroll av føtter i felt. Om vinteren også hender og ansikt, med tanke på kulde- og frostskader.

T[rediger | rediger kilde]

  • TA – TroppsAssistent.
  • TAKSUS – Huskeregel for kjenning: Tårn, Antenner, Kanon, Skrog, Understell og Spesielle kjennetegn
  • TASS – Transport Av Sårede og Syke
  • Texas – Vedlikehold og kontroll av våpen i felt
  • TBSTaktisk Båtskvadron
  • TIC – Troops in contact
  • TBF – Trebokstavs Forkortelse
  • TIM – Trening i maktanvendelse
  • TK – Troppskommandør
  • TMBNTelemark bataljon
  • TP – ToiletPaper "nyhetsoppslag" på kasernens toalett, ofte med morsomme sitater hørt på oppstillingsplass etc.
  • TRSJ – Troppssjef
  • TRTropp
  • TF – Task Force
  • TS – Taps/skademelding
  • TT – Tungtransport
  • TTT – Tenk, trykk, tal. Huskeregel for opptreden på samband. Kan også bety "ting tar tid".
  • TØUT– Taktisk Øvelse Uten Tropper

U[rediger | rediger kilde]

  • UAVDrone (Unmanned Aearial Vehicle)
  • UB – Utskrevet befal
  • UH/UKH – Ukehavende
  • UKHB – Ukehavende hornblåser
  • US – Utleveringsseddel
  • UTS – Utvikling til strid
  • UVBUndervannsbåt
  • UM – Utskrevet menig
  • ULM – Utskrevet ledende Menig
  • U-VK – Utskrevet Visekonstabel

V[rediger | rediger kilde]

  • VAB – Vernepliktig Akademisk Befal
  • VADM – Viseadmiral
  • VCP – Vehicle Check Point
  • VF – Vognfører
  • VHB – Vakthavende Befal
  • VK – Vaktkommandør/Vognkommandør
  • VK – Visekonstabel
  • V-VK – Vervet Visekonstabel
  • VKP – Veikontrollpost
  • VO – Vakthavende offiser/Voksenopplæringen
  • VPVVernepliktsverket

Ø[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]