Stridstrenbataljonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stridstrenbataljonen
Basisdata
Stridstrenbataljonen
Aktiv1. Jan 2000– dags dato
LandNorge
Overordnet enhetBrigade Nord
TypeBataljon
StørrelseCa. 160 ansatte og 360 soldater
HovedkvarterRusta leir
NettsideStridstrenbataljonen
Operativt oppdrag
OppdragTransport, forsyning og vedlikehold
RolleTren
InnsatserKrigen i Afghanistan (2001–) (KP1/HRS)
Irak (KP3,KP4,KP1/HRS)

Stridstrenbataljonen er en bataljon i den norske Hæren med ansvar for tren, herunder å stille transport-, forsynings- og vedlikeholdsressurser tilgjengelig for andre avdelinger i Brigade Nord. Bataljonen har base i Rusta leirBardufoss, men har også et HRS-kompani i Rena leir. Bataljonen består av ca. 500 soldater og befal.[1]

Organisering[rediger | rediger kilde]

Bataljonen har en bataljonstab og fire kompanier:

  • Kp 1: Rena. En del av Hurtig reaksjonsstyrke (HRS). Kompaniet støtter Telemark Bataljon og de øvrige HRS-elementene med transport, forsyning og vedlikehold.
  • Kp 2: Bardufoss. Støtter 2. bataljon.
  • Kp 3: Bardufoss. Støtter Panserbataljonen.
  • Kp 4: Bardufoss. Forsynings- og støttekompani, som støtter resten av bataljonen, samt øvrige avdelinger i Brigade Nord. Kompaniet består av en vedlikeholds-, tungtransport-, transport-, og servicetropp. Tung Transport–troppen (TT) frakter det tyngste av det tyngste på sine 6-akslede semitilhengere.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Hele bataljonen opererer stort sett med kjøretøy, som beltevogner, personbil, lastebil (krokbil, bakløfter, kranbil, bergingsbil), vogntog og et fåtall hjullastere.

Avdelingen utdanner soldater i berging av andre militære kjøretøy, forsyning av ammunisjon og proviant, reparasjon og transport av store militære kjøretøy. Avdelingen har et stort behov for soldater med teknisk kompetanse, som for eksempel bilmekanikere og våpenteknikere. Enkelte av soldatene vil få sertifikater som kreves for å operere kjøretøyene. Mye av denne utdanningen skjer igjennom Forsvarets kjøreskole Bardufoss som ligger i samme leir.

Mye av utdanningen som avdelingen tilbyr er ettertraktet, både ellers i Forsvaret, men også sivilt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Brigade Nord - Forsvaret.no