Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Verifiserbarhet: Denne sidens fremstilling lar seg ikke verifisere. Dette impliserer ofte at det er nødvendig å sette på kilder og referanser for å få et startpunkt for informasjonssøk. Det har gått mer enn to uker siden siden ble merket. Se også diskusjonssiden for ytterligere informasjon.
NASAMS i Bodø

Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (forkortet NASAMS; oversatt Norsk avansert bakke-til-luft missilsystem) er et mobilt modulbasert luftvernsystem utviklet av Kongsberg Gruppen. Systemet opereres i Norge av Luftforsvaret.

Et fullt oppsatt NASAMS-batteri består av ni utskytningsramper (LCHR) hver med seks AMRAAM-missiler, fire radarer (LASR), fire kontrollsentre (FDC), fire elektro-optiske kameraer (NTAS-N) og et ledelseselement (GBADOC: Ground Based Air Defence Operations Centre). NASAMS 2 er nå (2006) under innføring, og NTAS-N er byttet ut med en ny multisensor.

Radarene plasseres rundt området systemet skal beskytte. Hver radar kobles til en kontrollvogn som samler og analyserer data fra radarene. Kontrollvognene kan kommunisere seg imellom med et trådløst kryptert nettverk. Når en trussel blir oppdaget vil en av de mange lette utskytningsrampene avfyre ett eller flere missil. AMRAAM-missilene har egne radarer for å finne og ødelegge målene og er ikke avhengige av resten av systemet etter utskyting.

En av NASAMS sine fordeler er at det er et desentralisert system, for å minske skadevirkningene av et eventuelt angrep. NASAMS er også utviklet for å være et mobilt system. Alle modulene kan raskt flyttes ved hjelp av kjøretøy.

Erfaringer viser at NASAMS-systemet er i stand til å utføre oppgavene sine selv med mange mangler. Det trenger ikke å være et helt batteri for å fungere tilnærmet optimalt.