Rittmester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rittmester (ty. Rittmeister, da. ritmester, nl. ritmeester, pl. rotmistrz) er en militær grad som brukes i kavaleriet. Den tilsvarer kapteins grad. Graden brukes i Norge, og har tidligere blitt brukt i flere andre land (Tyskland til 1946, Polen til 1947, Danmark til 1951, Østerrike til 1978, tidvis også i Russland). I Nederland brukes graden av panservåpenet, som står i tradisjonen etter kavaleriet. I Sverige brukes tittelen ryttmästare om kommandanten for rytterkorpset i livgarden, uavhengig av vedkommendes rang; dermed er det ikke en militær grad, men en ærestittel eller stillingsbetegnelse.

Norge[rediger | rediger kilde]

Gradstegn

I Norge brukes graden i kavaleriet og tilsvarer kaptein i øvrige deler av Hæren og kapteinløytnant i Sjøforsvaret.

Rittmesters grad, i likhet med kapteins grad, symboliseres med tre stjerner. Ekadronene i Kavaleriet (stridsvogn-, oppklarings og stormeskadron) ledes normalt av en rittmester.

Rittmester-tittelen var på 1800-tallet også knyttet til Det gyldne kor, en æresgarde som eskorterte unionskongen ved dennes besøk i Christiania. Ledende representanter for handelsstanden stod sentralt, og rittmesteroppgavene gikk på omgang.[1]

Grad under:
Løytnant

Hæren og Luftforsvaret
Militære grader

Grad over:
Major

Grad under:
Løytnant

Sjøforsvaret
Militære grader

Grad over:
Orlogskaptein

Andre bruksområder (ikke militær)[rediger | rediger kilde]

Benevnelsen rittmester er også brukt som tittel på daglig leder i Mannskoret Arme Riddere, det offisielle mannskoret ved Universitetet i Bergen. Rittmester er korets ansikt utad og blir valgt hvert semester under generalforsamlingen. Vervet som rittmester varer normalt i to semestre.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arne Lie Christensen: Karl Johans fasader, Oslo 2007, side 69.