Hopp til innhold

Rittmester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rittmester (ty. Rittmeister, da. ritmester, nl. ritmeester, pl. rotmistrz) er en militær grad som brukes i kavaleriet, og tilsvarer kapteins grad.

Graden brukes i Norge, og har tidligere blitt brukt i flere andre land (Tyskland til 1946, Polen til 1947, Danmark til 1951, Østerrike til 1978, tidvis også i Russland). I Nederland brukes graden av panservåpenet, som står i tradisjonen etter kavaleriet. I Sverige brukes tittelen ryttmästare om kommandanten for rytterkorpset i livgarden, uavhengig av vedkommendes rang; dermed er det ikke en militær grad, men en ærestittel eller stillingsbetegnelse.

Norge[rediger | rediger kilde]

Distinksjon for rittmester

I Norge brukes graden i kavaleriet og tilsvarer kaptein i øvrige deler av Hæren og kapteinløytnant i Sjøforsvaret. En rittmester er sjef for en kavaleriavdeling.[1]

Rittmesters grad, i likhet med kapteins grad, symboliseres med tre stjerner. Ekadronene i Kavaleriet (stridsvogn-, oppklarings og stormeskadron) ledes normalt av en rittmester.

Rittmester-tittelen var på 1800-tallet også knyttet til Det gyldne kor, en æresgarde som eskorterte unionskongen ved dennes besøk i Christiania. Ledende representanter for handelsstanden stod sentralt, og rittmesteroppgavene gikk på omgang.[2]

Andre bruksområder (ikke militær)[rediger | rediger kilde]

Benevnelsen rittmester er også brukt som tittel på daglig leder i Mannskoret Arme Riddere, det offisielle mannskoret ved Universitetet i Bergen. Rittmester er korets ansikt utad og blir valgt hvert semester under generalforsamlingen. Vervet som rittmester varer normalt i to semestre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Militære grader». Forsvaret (norsk nynorsk). Besøkt 28. mai 2024. 
  2. ^ Arne Lie Christensen: Karl Johans fasader, Oslo 2007, side 69.