Reenactment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget ved Austerlitz i dagens Tsjekkia 1805 gjenskapt som reenactment i 2000
Reenactmentdeltakere har ofte offentlige oppvisninger iført tidsriktige drakter og utstyr. Her «romerske» soldater fra Østerrike.
Også nyere krigsscener blir gjenskapt som reenactment. Bildet viser entusiaster på samling i Polen i 2007, iført svarte panseruniformer fra det tyske Wehrmacht under andre verdenskrig. Panserbilen bak er en SdKfz 250 leichter Schützenpanzerwagen. Både ekte og kopierte uniformer, medaljer, våpen og annet utstyr fra Det tredje rike er populære handelsvarer og leketøy blant voksne samlere.
Den amerikanske borgerkrigen er et populært tema for amerikanske reenactment-foreninger. Bildet viser «nordstatssoldater» i Fort Point National Historic Site i San Francisco i USA
Flere steder, også i Norge, er det middelalderfestivaler med opptog og oppvisninger i mer eller mindre tidsriktige kostymer. Bildet viser jenter i kyser, snøreliv, stakker og joggesko under den franske Fêtes de Jeanne d'Arc à Orléans.

Reenactment er en rollespill-liknende aktivitet der historiske epoker eller hendelser, ofte berømte slag, blir gjenskapt med deltakere som etterstreber å lage og bruke tidsriktige drakter og utstyr. Reenactment er for deltakerne en blanding av nostalgi, lek og historie-interesse og en populær hobby blant voksne i særlig Europa og USA. Reenactment er nært knyttet til eksperimentell arkeologi.[trenger referanse] Deltakerne eller «skuespillerne» er vanligvis medlemmer av reenactment-foreninger og betegner seg ofte med det amerikanske «reenactors». Mange har offentlige oppvisninger på stevner og festivaler.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Å gjenskape berømte kampscener har en lang historie. I Romerriket ble sjøslag vist fram i form av spektakulære gladiatorkamper, og i middelalderen var det ridderturneringer. Det moderne reenactment-begrepet er imidlertid amerikansk. Det brukes i dag på flere språk, ofte med skrivemåten «re-enactment».

Moderne reenactment-foreninger[rediger | rediger kilde]

Hvilke perioder og kriger som er populære blant dagens reenactment-foreninger, avhenger gjerne av det enkelte områdets historie. Ikke sjelden velger man kjente epoker med berømte slag eller spektakulære drakter eller uniformer. I USA er den amerikanske uavhengighetskrigen og borgerkrigen vanlige temaer. Den amerikanske borgerkrigen er populær også i flere andre land. I Storbritannia finnes det grupper som demonstrerer rosekrigene, Napoleonskrigen, romerriket og naturligvis det britiske imperiet. I Norge er ikke overraskende vikinger et yndet tema, men også her finner vi grupper som driver med middelalderen, 1700- og 1800-tallet. Selv om mange grupper framstiller hæravdelinger, er det vanlig at de i tillegg har en sivil «forpleiningsavdeling», og det finnes grupper som driver med ren «sivil» reenactment.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]