Morea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Peloponnes i middelalderen.

Morea (gresk: Μωρέας eller Μωριάς, fransk: Morée, italiensk: Morea, tyrkisk: Mora) var navnet på halvøya Peloponnes i det sørlige Hellas i middelalderen og tidlig moderne tid. Navnet henviser også til en bysantinsk provins i regionen, kjent som Despotatet Morea (gresk: Δεσποτάτο του Μυστρά) fra midten av 1300-tallet til midten av 1400-tallet.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det er en del usikkerhet til opphavet til middelaldernavnet «Morea», som er nedtegnet først på 900-tallet i bysantinske krøniker.

Tradisjonelt har forskere antatt at navnet har sin opprinnelse fra ordet morea (μορέα), i betydningen morus, morbær,[1] et tre som, selv om det var kjent i regionen i antikken, fikk sin verdi først etter 500-tallet da silkeormer ble smuglet inn fra Kina til Det bysantinske rike. Deretter begynte man å plante morbærtrær i så omfattende grad på Peloponnes at området rundt Theben ble kjent som Morokampos og Theben selv ble kjent for sin silke.[2] I dag produseres det ikke silke ved Theben og morbærtrærne er ikke lenger dominerende i landskapet, men sletten rundt har beholdt sitt navn Morokampos fra trærne som i sin tid gjorde byen rik.[3]

En britisk forsker på Det bysantinske rike, Steven Runciman, har foreslått at navnet i stedet har sin årsak i at Peloponnes ligner på formen til et blad fra morbærtre.[4] Jakob Philipp Fallmerayers alternative forslag[5] er at navnet kommer fra det slaviske ordet for more, i betydningen «hav».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Liddell, Henry George; Scott, Robert: μορέα i: A Greek-English Lexicon. Perseus.tufts.edu.
  2. ^ Darby, H.C. (1957): «The face of Europe on the eve of the great discoveries» i: The New Cambridge Modern History, bind 1, s. 34.
  3. ^ Heurtley, W.A.; Darby, H.C.; Crawley, C W. (1967): A Short History of Greece from Early Times to 1964, s. 49.
  4. ^ Runciman, Steven (1991): «Morea» i: A Traveller's Alphabet, Thames & Hudson
  5. ^ Fallmerayer, Jakob Philipp (1825-30): Geschichte der Halbinsel Morea während des Mittelalters, Stuttgart.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]