Hadeland Glassverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°14′18,1″N 10°23′53,5″Ø

Panorama av Hadeland Glassverk
En av de mange bygningene på Hadeland Glassverk

Hadeland Glassverk ble anlagt på grunn under gården Mo på Jevnaker ved sørenden av Randsfjorden i 1762. Produksjonen startet i 1765, noe som gjør verket til Norges eldste industriforetak med kontinuerlig drift. På den tiden fantes det ikke tilstrekkelig med norske arbeidere, slik at man måtte hente inn arbeidskraft fra utlandet, især fra Tyskland. I startsfasen bestod produksjonen i hovedsak av flasker, apotekerglass, medisinglass og glass til husholdningsbruk. I 1852 overtok Ole Chr. Berg som glassverkets bestyrer, og under hans ledelse gjennomgikk verket en stor utvikling. Produksjonen ble lagt om til småglass som omfatter vinglass, boller, fat, blomsterglass og vaser. På 1800-tallet brukte man modeller av glass fra andre land i Europa. I 1920-årene begynte glassverket å utvikle egne modeller.

En lang rekke formgivere har arbeidet for Hadeland glassverk siden 1920-årene, enten som fast tilsatte tegnere eller med løsere tilknytning til glassverket. Blant disse er

Hadeland Glassverk er blant Norges største turistattraksjoner og hadde 447 000 besøkende i 2004. Det er også Jevnaker kommunes tusenårssted. I dag produseres mesteparten av glasset utenlands, og med sine 190 ansatte representerer glassverket i dag en bransje som gjennomgår stadig utvikling, med økt fokus på kostnadseffektiv produksjon og bedriftens besøkstilbud. Det er også muligheter for gjestende glassblåsere til å lage sine egne glass.

Hadeland Glassverk A/S er for øyeblikket et datterselskap under CG Holding, som fokuserer på forretningsvirksomhet innenfor bransjen, råvarehandel, eiendom og investering.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]