Walter Stewart, 3. High Steward av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Walter Stewart (født omtrent 1198, død 1246), 3. High Steward av Skottland og justiciar av Skottland.

Walter Stewart var født en gang før 1198 som sønn av Alan fitz Walter, 2. High Steward av Skottland og hans andre hustru Alesta av Mar. Hans bestefar på morssiden var Morggán av Mar.

Hans far fulgte Rikard I av England, også kalt Rikard Løvehjerte, på Det tredje korstoget i 1191. Han døde i 1204 og Walter etterfulgte ham. Istedenfor benytte navnet ‘Walter FitzAlan’, den fransk-normanniske betegnelse for ‘sønn av Alan’, adopterte Walter navnet fra sin arvelige posisjon og ble kjent som Walter Stewart. Merk forskjellen i navnet Stewart og posisjonen Steward. Walter Stewart er dermed den første Stewart fra hvem alle andre med samme navn nedstammer fra.

Han ble utpekt som justiciar av Skottland i 1230 som var en øverste juridisk myndighet i middelalderens Skottland og England.

Walter Stewart er assosiert med festningen Rothesay Castle på øya Bute som han utbygget og styrket etter dårlige erfaringer med nordmenn.

Walter Stewart giftet seg med Beatrix de Angus av Forfar, datter av Gilla Críst av Angus og hans hustru Marjorie. Majorie er oppgitt å ha vært en datter av Henry av Skottland, 3. jarl av Huntingdon. Walter og Beatrix fikk følgende barn: