Mary av Gueldres

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mary av Gueldres
Født1430-åreneRediger på Wikidata
Grave
Død10. des. 1463Rediger på Wikidata
Roxburgh Castle
Embete
EktefelleJakob II av Skottland (1449–)[1][2]
FarArnold, Duke of Guelders
MorKatharina von Kleve
SøskenAdolf, Duke of Guelders
Katharina von Geldern
Margaret of Guelders
Barn
7 oppføringer
Jakob III av Skottland[1]
Mary Stewart
Alexander Stewart[3]
David Stewart, Earl of Moray[3]
John Stewart, greve av Mar[3]
Margaret Stewart[3]
unnamed son Stewart[3]
NasjonalitetTyskland
GravlagtHolyrood Abbey

Mary av Gueldres (født 1433, død 1463) var Jakob II av Skottlands dronning. Hun var eneste datter (og arving) av Arnold von Geldern, som var hertug av Gueldres i Burgund. Hun ble gift med Jakob III av Skottland (14301460) i Holyrood Abbey i Edinburgh (1449). Hun født ham åtte barn.

Hun fungerte som regent for sin sønn, Jacob III av Skottland, da hennes mann døde på grunn av et uhell i en alder av knappe 30 år. Jacob II inspiserte en kanon som eksploderte ved et uhell. Sønnen ble kronet i en alder av ni år ved Kelso Abbey den 10. august 1460.

Under hennes styre var Skottland uforstyrret av invasjon og herjinger fra England som var mer enn nok opptatt med rosekrigene, og Skottland ble derfor etterlatt i fred. Derfor hadde handelen og økonomien en viss framgang. Under rosekrigene støttet hun Huset Lancaster, da hun i 1460 gav Margaret av Anjou en hær. Til gjengjeld ble Berwick-upon-Tweed avstått til Skottland.

Mary var troende kristen og grunnla kirken Trinity College Church ved Royal Mile i Edinbourg ca. 1460 til minne om hennes avdøde mann, men det eneste som gjenstår nå er kirkens sanktuarium som fungerer som stedet hvor messingen blir pusset. Hun fikk også bygget King’s Pillar i St. Giles til minne om sin manns tragiske skjebne.

Mary døde ved Ravenscraig Castle i Fife, og ble gravlagt Trinity College Church, skjønt hennes kiste ble flyttet til Holyrood Abbey i 1848.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage person ID p10211.htm#i102109, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d e The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]