Stirling Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stirling Castle
Stirling Castle sett fra sydvest
LandStorbritannia[1]
StedStirling
Historiske fakta
Eier(e)Historic Environment Scotland
Kart
Kart
Stirling Castle
56°07′26″N 3°56′52″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Stirling Castle er en historisk festning i Stirling, Skottland. Festningen er lokalisert på toppen av et berg som tidligere var en vulkan og omgitt på tre sider av bratte bergklipper. Festningen er et nasjonalt monument, og bestyrt av foreningen Historiske Skottland.

Festningen er hovedkvarteret til Argyll og Sutherland highlander-regimentet, selv om regimentet ikke lenger er stasjonert i der, men det er regimentets museum.

De fleste av hovedbygningene dateres tilbake til 1400-tallet og 1500-tallet. Noen få strukturer fra 1300-tallet finnes fortsatt mens de ytre forsvarsveggene ble bygget på begynnelsen av 1700-tallet.

Fra de ytre forsvarsanleggene må man gjennom portnerboligen som ble reist av kong Jakob III av Skottland og ble opprinnelig formet som del av fjellet bak. På den andre siden var det en massiv forsvarsmur og på midten er det fire store buer med kjegletak som flankerer portåpningen. Av disse mektige byggverkene er det kun den sydlige forsvarsmuren («Princes Tower») som står igjen, foruten deler portåpningen og forsvarsmurene på begge sider.

Til venstre for portnerboligen, og som danner den sydlige del av hovedbygningen, er palassmuren. Den ble påbegynt av kong Jakob IV, men ble fullført av kong Jakob V. Med dens kombinasjon av renessanse og senere gotiske detaljer er det en av de mest sjarmerende bygninger i Skottland. Taket på «King’s Presence Chamber» ble opprinnelig dekorert med de berømte portrettene kjent som Stirling-hodene, men disse ble fjernet i 1777. De fleste er oppbevart i Smith Institute i Stirling, og noen i National Museum of Antiquities, Edinburgh.

Hageanleggene ved Stirling Castle

På østsiden av den øvre gårdsplassen er den store parlamentshuset som ble bygget av kong Jakob III. Den er 38 meter lang og 12 meter bred med to store vinduer som flankerer podiumet på den sørlige enden. Den lille bygningen ved siden av er det gamle Mint eller «Cunzie Hoose» som det også kalles. Det kongelige renessanse-kapellet på nordsiden ble bygget av kong Jakob VI i 1594 ved sønnen prins Henriks dåp.

Festningens promenade (dets paradeplass) har blitt brukt som en utendørs konserthall for flere anerkjente konserter som har benyttet festningen og dets omgivelser for å filme konsert-DVD-er. Noen av de siste som har benyttet stedet er REM, Bob Dylan, Wet Wet Wet og Runrig.

Stirling Castle har vært åsted for flere historiske trefninger, og stedet har vært beleiret minst åtte ganger:

Striling Castle har også gitt navn til flere skip; et krigsskip i 1703, og MV «Stirling Castle», en rutebåt som ble bygget i Belfast i 1935 og skrotet i 1966.


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]