Walter Stewart, 6. High Steward av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Walter Stewart, 6. High Steward av Skottland
Født1293Rediger på Wikidata
Død9. apr. 1327Rediger på Wikidata
Bathgate[1][2]Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleMarjorie Bruce (1315–)[3]
Alice Erskine[3]
Isabella Graham[3]
FarJames Stewart, 5. High Steward av Skottland
MorGille de Burgh
BarnRobert II av Skottland
John Stewart of Ralston[4]
Sir Andrew Stewart[4]
Egidia Stewart[4]
Jean Stewart[4]
Nasjonalitet Kongeriket SkottlandRediger på Wikidata

Walter Stewart eller Steward (født 1293, død 1327) var den sjette High Steward of Scotland.

Walter Stewart ble gift med Marjorie Bruce, det eneste barn til ektepartet Isabella av Mar og Robert Bruce. Isabella døde kort tid etter Marjorie ble født i 1296.

Walter Stewart kommanderte en av schiltronene under slaget ved Bannockburn (23. juni-24. juni 1314), men på grunn av sin ungdom og mangel på erfaring var den effektive leder Robert Bruces løytnant «Good Sir James» Douglas. Man mente at uansett at Walter Stewart hadde utmerket seg, og ble belønnet med hånden til den halvvoksne prinsessen av Skottland, som hadde sittet halve livet i engelsk fangenskap. Hennes medgift inkluderte baroniet i Bathgate i West Lothian, Skottland.

To år senere ble Marjorie kastet av en hest, gikk inn i en for tidlig fødsel og født sin første og eneste sønn Robert som forløst med keisersnitt. Hun overlevde fødselen med noen få timer. Hennes sønn skulle komme til å etterfølge sin barnløse onkel David II av Skottland i 1371. Robert ble den senere kong Robert II av Skottland.

Walter Stewarts etterkommere inkluderer Huset Stuart og deres etterkommere som ble monarker av Det forente kongerike Storbritannia, dvs. Skottland og England.

Merk at i Skottland ble den arvelige posisjonen «High Steward» til på 1100-tallet og første gang gitt til normanneren Walter Fitzalan. Hans etterkommere ble Huset Stewart, senere med fransk skrivemåte til Huset Stuart. Merk forskjellen på t og d ‘stewart’ og ‘steward’. «High Steward» må ikke forveksles med «Lord Steward», som er en funksjon i rettssal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ records.ancestry.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ canmore.rcahms.gov.uk[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c The Peerage person ID p10210.htm#i102096, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c d The Peerage[Hentet fra Wikidata]