Nord-Innherad prosti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinkjer kirke fra 1965 er den nyeste kirken i prostiet.
Sakshaug gamle kirke fra 1184 er en av de to 1100-tallskirkene i prostiet. Den eies av Fortidsminneforeningen.
Mære kirke er fra siste halvdel av 1100-tallet.

Nord-Innherad prosti var et tjenestedistrikt i Nidaros bispedømme i Den norske kirke fra 1833 til 2018. Det omfattet de nordlige delene av distriktet Innherred i Nord-Trøndelag. Den 1. januar 2019 ble prostiet slått sammen med Sør-Innherad prosti til det nye Stiklestad prosti.[1]

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Prostiet var opprinnelig inndelt i prestegjeld, men disse ble fra 2004 faset ut til fordel for sogn, som er den minste og grunnleggende enheten i Den norske kirke. De som arbeider i kirken er enten ansatt av sognet gjennom kirkelig fellesråd, eller er ansatte i prostiet. De fleste prestene er ansatte i prostiet, og har tjenesten sin tilknyttet ett eller flere sogn. Prosten har sitt sete i Steinkjer.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Nordre Indherred prosti ble opprettet ved delingen av det store Indherred prosti i 1833 og omfattet følgende prestegjeld:

Skrivemåte[rediger | rediger kilde]

Den danske skrivemåten Nordre Indherred Provsti ble benyttet inntil 1917, da den offisielle skrivemåten ble endret til Nord-Innherad prosti. Det var imidlertid mer vanlig å bruke skrivemåten Nord-Innherred prosti.

Prestegjeld og sogn i Nord-Innherad prosti[rediger | rediger kilde]

Historisk inndeling i prestegjeld før prestegjeldene ble utfaset:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nye «Stiklestad prosti» vedtatt i bispedømmerådet». Den norske kirke. Arkivert fra originalen 24. januar 2019. Besøkt 8. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]