IKEA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Inter IKEA Holding S.A.
Inter IKEA Holding S.A.
Org.formAksjeselskap
Etablert1943
MorselskapStiftung Interogo[1]
HovedkontorLeiden
Bransjedetaljhandel og industriteknikk
Grunnlegger(e)Ingvar Kamprad
StyrelederMathias Kamprad[2]
Antall ansatte139 000 (2012)
Nettsidehttp://www.ikea.com
IKEA er en svensk kjede av møbelvarehus med over 127 000 medarbeidere i 31 land. Bildet viser IKEA i Älmhult i Sverige, stedet der IKEA i 1953 stilte ut møbler for første gang.

IKEA er en svensk, multinasjonal møbelvarehuskjede. Per desember 2016 var det 392 IKEA-varehus i 48 land.[3] De fleste ligger i Europa, de øvrige er plassert i Nord-Amerika, Asia og Australia. IKEA-katalogen, som inneholder om lag 12 000 produkter, sies å være den mest distribuerte boka i verden etter Bibelen. Den blir trykket i et opplag på rundt 175 millioner årlig.

Rettighetene til IKEA-konseptet, inklusive franchiselisensiering, innehas av det nederlandske selskapet Inter IKEA Systems B.V.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Ingvar Kamprad, grunnleggeren av IKEA. Initialene i navnet og adressen hans dannet forkortelsen IKEA. (Bilde fra 2005)

IKEA ble stiftet av Ingvar Kamprad da han var 17 år gammel, i 1943. Navnet IKEA er en forkortelse av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Elmtaryd er gården der Kamprad ble født, og Agunnaryd tettstedet der gården ligger.

Til å begynne med solgte IKEA penner, lommebøker, rammer, klokker, smykker og nylonstrømper – praktisk talt alt som Kamprad følte det var behov for, og som han kunne selge til redusert pris. Det første møbelet ble introdusert i produktporteføljen i 1947, og i 1955 begynte selskapet å designe sine egne møbler.

I begynnelsen solgte Kamprad møbler fra hjemmet sitt og via post. Men etterhvert ble den første butikken åpnet i nærheten av byen Älmhult. Dette var også stedet der det første IKEA-varehuset kom, som skulle bli en modell for resten av IKEA-varehusene som åpnet. I 1963 åpnet den første butikken utenfor Sverige, på Nesbru i Asker.

I 2012 hadde IKEA 144 000 medarbeider i 31 land. IKEA-katalogen, som er kjedens viktigste reklame-verktøy og som omfatter 70% av IKEAs reklamebudsjett, ble da trykket i 175 millioner eksemplarer og på 27 språk.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

1926: Grunnleggeren av IKEA, Ingvar Kamprad, blir født i Småland i det sørlige Sverige. Han ble født og vokste opp på en gård kalt Elmtaryd, i nærheten av den lille landsbyen Agunnaryd. Allerede som liten gutt visste Ingvar at han ville starte sin egen bedrift. Han begynte med å selge fyrstikker til naboene fra sykkelen sin. Han hadde oppdaget at han kunne kjøpe fyrstikker i store bunter fra Stockholm og selge dem en og en til en veldig lav pris, men fremdeles tjene på det. Fra fyrstikker utvidet han til å selge fisk, juletrepynt, frø og senere kulepenner og blyanter.

1943: IKEA blir grunnlagt av Ingvar Kamprad. I 1943, da Ingvar var 17 år, ga faren ham en gave for å ha fullført studiene sine. Denne gaven brukte han til å etablere sin egen bedrift. Navnet IKEA ble satt sammen av grunnleggerens initialer (I.K.) pluss den første bokstaven i Elmtaryd og Agunnaryd, gården han kom fra og landsbyen han vokste opp i. IKEA solgte til å begynne med penner, lommebøker, bilderammer, bordløpere, klokker, smykker og nylonstrømper – alt Ingvar så et behov for, som han kunne dekke med et produkt til en redusert pris.

1945: Den første IKEA-annonsen står i lokale aviser. Da Ingvar Kamprad ikke lenger kunne gjøre individuelle salgsbesøk, begynte han å annonsere i lokale aviser og startet en improvisert postordrekatalog. Han distribuerte produktene sine ved hjelp av fylkets melkebil, som leverte dem på togstasjonen.

1947: Møbler blir en del av IKEAs produktutvalg. Møblene ble produsert av lokale produsenter i skogene nær Ingvar Kamprads hjem. Den positive responsen var stor og kolleksjonen ble utvidet.

1951: Den første IKEA-katalogen publiseres. Grunnleggeren av IKEA så muligheten ved å bli en møbelselger i stor målestokk. Han tok snart en avgjørelse om å gå bort fra alle andre typer produkter og i stedet fokusere direkte på lavpris-møbler. IKEA, slik vi kjenner det i dag, ble født.

1953: Møbelutstillingen åpner i Älmhult. IKEA-utvalget fokuserte på hjeminnredningsartikler tidlig på 1950-tallet. Åpningen av utstillingen var et viktig øyeblikk i utviklingen av IKEA-konseptet. For første gang kunne kundene både se og røre møblene før de bestilte. Denne utstillingen var løsningen på et problem. IKEA hadde havnet i en priskrig med sin hovedkonkurrent. Etterhvert som begge selskapene senket prisene, gikk dette utover kvaliteten. Ved å åpne utstillingen kunne IKEA presentere sine produkter i tre dimensjoner; funksjon, kvalitet og lav pris. Og folk gjorde akkurat det IKEA hadde håpet; de valgte de produktene som ga mest for pengene.

1955: IKEA begynner å designe sine egne møbler. Det var mange grunner til at IKEA skulle starte med å designe sine egne møbler. Men det som gjorde at selskapet begynte med det – sannsynligvis det klokeste valg noensinne – er ganske ironisk. Press fra konkurrentene gjorde at leverandørene boikottet IKEA. Denne reaksjonen på virksomhetens tidlige suksess krevde at selskapet begynte å designe egne møbler, og dermed var grunnen for framtidig vekst lagt. Til sist skulle dette føre til innovative design og forbedret funksjon til lavere priser. Så, ved et heldig innfall, kom en IKEA-medarbeider på den idéen om å fjerne bena på bordene slik at det kunne få plass inne i en bil, og unngå transportskader. Fra da av begynte IKEA å tenke flatpakking innen design av møbler, noe som førte til enda lavere priser for kundene. Et mønster var i ferd med å ta form på IKEA. Det å vende problemer om til muligheter.

1956: IKEA begynner testing av flate pakker.

1958: Det første IKEA-varehuset innvies i Älmhult – 6 700 m². På den tiden var det den største møbelutstillingen i Skandinavia.

1959: Gillis Lundgren, IKEA-ansatt nr. fire, designer TORE. IKEA ansetter medarbeider nr. 100.

1963: Den første IKEA-butikken i Norge åpner på Nesbru, utenfor Oslo. Dette var også den første butikken utenfor Sverige. Marian Grabinski, konsul og arkitekt, designer MTP-bokhyllen. Den var en samtidig klassiker og medførte mange avleggere i etterfølgende år. Ved å framstille denne og andre treprodukter skapte IKEA gode samarbeidsforhold til polske leverandører på 1950- og 60-tallet.

1964: ÖGLA, en stol designes på nytt for å passe inn i IKEAs konsept når det gjelder form, funksjon og pris.

1965: IKEAs flaggskip, varehuset i Stockholm, åpner. Tusenvis av mennesker sto i kø ved åpningen av flaggskipsvarehuset. Det 45 800 m² store varehuset har en sirkulær design, inspirert av New Yorks Guggenheim Museum. Suksessen medførte enorme kapasitetsproblemer når det gjaldt betjening av kunder. Ved å åpne varehuset og la menneskene betjene seg selv, ble en viktig del av IKEAs konsept født.

1969: Det første varehuset i Danmark. Introduksjonen av sponplater satte sitt preg på IKEA på 1960-tallet. Dette billige og hardføre materialet var enkelt å bearbeide og ble dermed et naturlig valg for IKEA. I 1969, ble PRIVAT, en sofa, designet av arkitekt Åke Fribryter. Den hadde sponplatebunn med hvit lakkfinish, og brunt, blomstret kretongtrekk laget av tekstilkunstneren Sven Fristedt. De rette linjene, funksjonaliteten og den lave prisen ble dengang en enorm suksess.

1973: Det første varehuset utenfor Skandinavia åpner utenfor Zürich, Sveits. Suksessen her banet veien for hurtig ekspansjon i Tyskland, som i dag er IKEAs største marked.

1974: Det første IKEA-varehuset åpner i München, Tyskland. SKOPA, en stol, designes av Olle Gjerlöv-Knudsen og Torben Lind. Moderne plast gir designere mange nye måter å konstruere gode møbler på. Men det å velge riktig produksjonsmåte blir mer og mer viktig i designprosessen. Når det gjaldt å velge produsent til SKOPA var svarene enkle, selv om de var litt overraskende. Etter måneder med resultatløs leting tok IKEA en ny titt på formen til stolen og kom på idéen om å kontakte en produsent som framstilte plastskåler og bøtter. Hverken form eller funksjon ble ofret for denne uortodokse løsningen. Tvert imot, sluttformen ble enda mer rendyrket enn den hadde vært.

1975: Det første IKEA-varehuset i Australia åpner.

1976: Det første IKEA-varehuset i Canada åpner.

1977: Det første IKEA-varehuset i Østerrike åpner.

1979: Det første IKEA-varehuset i Nederland åpner.

1980: KLIPPAN, en sofa introduseres. Samme år som FN deklarerte "Barnas år" deklarerte IKEA "Barnas lekeromsår".

1981: Det første IKEA-varehuset i Frankrike åpner.

1982: LACK-hyller blir født.

1983: IKEA ansetter medarbeider nr 6 000.

1984: Det første IKEA-varehuset i Belgia åpner. Kolleksjonen STOCKHOLM lanseres og vinner en pris for Utmärkt svensk form.

1985: Det første IKEA-varehuset i USA åpner. Sofaen MOMENT designes av Niels Gammelgaard.

1987: Det første IKEA-varehuset i England åpner.

1989: Det første IKEA-varehuset i Italia åpner.

1990: De første IKEA-varehusene i Ungarn og Polen åpner.

1991: De første IKEA-varehusene i Tsjekkia og De forente arabiske emirater åpner.

1993: IKEA har 114 varehus i 25 land.

1994: Oppbevaringsserien KUBIST ser dagens lys. Dette var en av de første IKEA-produktene som er bygd ved hjelp av board-on-frame konstruksjon. I dette tilfellet ble fabrikker i Polen bygd om for å lage deler til KUBIST samt andre IKEA-produkter.

1995: DAGIS barnestol designes av Richard Clack.

1996: Det første IKEA-varehuset i Spania åpner.

1997: IKEA introduserer Barnas IKEA.

Den første versjonen av www.IKEA.com lanseres.

1998: Det første IKEA-varehuset i Kina åpner.

1999 IKEA har 53 000 medarbeidere i et globalt nettverk av mer enn 150 varehus i 29 land på fire kontinenter. IKEA-grunnleggeren Ingvar Kamprad innførte Big Thank You-hendelsen som en tusenårsgave til alle de ansatte innen IKEA Gruppen. Det totale salget verden denne dagen skulle deles mellom de ansatte. Salgsmålet for dagen var høyt, men det faktiske resultatet var enda høyere – omtrent 187 mill. NLG. Hver medarbeider, fra snackbaransatte og lagerarbeidere til direktørene fikk samme bonus. For de fleste var denne bonusen mer enn månedslønnen.

2000: Det første IKEA-varehuset i Russland åpner. IKEA og UNICEF samarbeider om samfunnsbygging i India. Sammen med UNICEF, har IKEA tatt initiativet til et bredt samfunnsprogram i Nord-India i august 2000. Målet er å forhindre barnearbeid ved å skape bevissthet og synliggjøre de bakenforliggende årsakene til problemet. Det 3-årige prosjektet fokuserer på 200 landsbyer, der innbyggerne blir involvert i strategier for å forhindre barnearbeid.

UNICEF og IKEA hjelper frem skoleinnskriving og har etablert alternative læresenter (ALC). Gjennom selvhjelpsgrupper hjelper også prosjektet kvinner til å øke sin økonomiske status ved at de får tilgang til mikrokreditt-ordninger og finne alternative inntektsmuligheter.

IKEA-varehus rundt om i verden[rediger | rediger kilde]

IKEA-varehus i Kina
IKEA-varehus i Russland
IKEA Furuset Oslo

Lista viser når IKEA åpnet butikker og varehus første gang i ulike land:

Ikea har også varehus i Hellas, De forente arabiske emirater, Singapore og Taiwan.

IKEA-varehus i Norge[rediger | rediger kilde]

  • Den første IKEA-butikken utenfor Sverige åpnet lørdag 23. mars 1963Nesbru i Asker, i kjellerlokalene under Nesbru Bokhandel, i samme bygning som Bellevue hotell. Dagen før hadde det til da nokså ukjente IKEA tatt ut en helsides annonse på forsiden av Arbeiderbladet.[5] Det nåværende varehuset på Billingstad/Slependen åpnet i 1975. Det avviker fra mer moderne IKEA-varehus ved at selvhentingslageret er plassert helt bak i butikken, og ikke like ved kassene. Varehuset på Slependen gjennomgikk en større utvidelses- og ombyggingsprosess. Varehuset i Åsane flyttet til Nyborg, og åpnet den 2. mai 2012. Det nye varehuset er på 36 000 kvadratmeter.

IKEAs forretningsmodell[rediger | rediger kilde]

Köttbullar (kjøttboller) er et fast innslag i IKEAs kafeteriaer over hele verden.

IKEA er i dag en tilbyder av privat hjemmeinnredning. I tillegg til møbler, markedsfører IKEA også gardiner, sengetøy (med særegne IKEA-dimensjoner), kjøkkenutstyr, ulike typer dekorasjoner, stueplanter, belysningsartikler osv.

I alle IKEA-butikker finner kundene en kafeteria med enkel mat. Dessuten gir et tilbud om gratis «barneparkering» (egne lekeområder inne i varehuset) mulighet for småbarnsforeldre til å besøke varehusets salgsavdeling på egen hånd. Idéen til dette tilbudet tilskrives også grunnleggeren.

IKEAs forretningsstruktur[rediger | rediger kilde]

Til tross for sine svenske røtter er IKEA eid av et komplisert nettverk av en rekke selskap og organisasjoner som ifølge vedtektene har et allmennyttig formål.

Selv om de fleste IKEA-butikkene opererer direkte under "Ingka Holding" og "Ingka Foundation", er IKEA-varemerket og konseptet eid av et helt annet og eget nederlandsk firma, Inter IKEA Systems. Hver IKEA-butikk, også de som er drevet av Ingka Holding, betaler en avgift på 3% av omsetningen til Inter IKEA systems. Eierskapet til Inter IKEA Systems er svært komplisert og i tillegg høyst usikker. Inter IKEA Systems eies av Inter IKEA Holding, et selskap registrert i Luxembourg. Inter IKEA Holding eies derimot av et firma med identisk navn registrert på De nederlandske Antiller, som igjen er drevet av et selskap i Curaçao. Eierne av dette selskapet er ukjente (IKEA nekter å oppgi hvem de er), men antas å være medlemmer av Kamprad-familien.[9]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eierstiftelse
  2. ^ Styre
  3. ^ «Inter IKEA Systems B.V. - Bringing the IKEA Concept worldwide». franchisor.ikea.com (engelsk). Besøkt 4. februar 2017. 
  4. ^ «IKEA student info». Arkivert fra originalen 2004-06-22. 
  5. ^ Da IKEA- bomben smalt Aften, 14. februar 2006. Har bilde av forsiden.
  6. ^ IKEA i rute, hovedsiden.
  7. ^ IKEAs prosjekter, hovedsiden.
  8. ^ Donna fra Gjøvik ble tidenes første Ikea-kunde i Ringsaker. Hamar Arbeiderblad
  9. ^ "IKEA: Flat-pack accounting".The Economist, May 11, 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]