Hopp til innhold

Arabia Petraea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det romerske rike omkring 125 med Arabia petraea i sørøst
Situasjonen ca år 400

Arabia Petraea, det petreiske Arabia, var et eldre navn for nordre del av Sinaihalvøya med tilgrensende del av den nordvestre arabiske halvøya, området nordover inn i nåværende søndre Syria samt nåværende Jordan. Området var oppkalt etter byen Petra. Arabia petraea var det eneste arabiske område som ble erobret av romerne og ble en romersk provins.[trenger referanse]

Romerne delte inn den arabiske verden i Arabia deserta, Arabia Felix og Arabia petraea.[trenger referanse]

Provinsen grenset i Romerriket opp mot Syria, Judea og Aegyptus.

Historie[rediger | rediger kilde]

Deler av Arabia og hele nabateernes rike rundt Petra ble i 106 uten vesentlige problemer underkastet romerne under konsul Cornelius Palma på keiser Trajans tid,[trenger referanse] og forble under romersk herredømme, men mange erobrede områder i Mellomøsten, som Armenia, Mesopotamia og Assyria, skiftet hender et stykke tid etter Trajans erobringer. Arabia grenset opp mot en ørken mot øst som ble kalt «limes arabicus».

Keiser Philippus Arabs, som var araber, var fra Shahbä, en syrisk by som ble tilføyd til provinsen mellom 193 og 225. Philippus ble født i 204. På grunn av dens beliggenhet omfattet grenseområdene en nomadebefolkning, sarasenerne og et område dominert av Parterriket.

Selv om provinsen kunne bli utsatt for angrep fra parterne og byen Palmyra, var den ikke konstant utsatt som frontene i Germania og i Nord-Afrika. Provinsen var heller ikke preget av hellenistisk kultur.[trenger referanse] Provinsen var en av de keiserlige provinser, der keiseren valgte guvernøren.

Ved keiser Diokletians forvaltningsreform ble provinsen under navnet Arabia tilordnet dioecesis Oriens, og etterhvert delt i to, Arabia og Palaestina III Salutaris. Ved rikets deling i 295 ble den del av Østromerriket. På 600-tallet ble den erobret av muslimske arabere.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Glen Bowersock: Roman Arabia. Cambridge, MA 1983.
  • Rudolf Ernst Brünnow, Alfred von Domaszewski: Die Provincia Arabia. 3 bind, Straßburg 1904-1909.
  • Maurice Sartre: Trois Études sur l'Arabie romaine et byzantine. Brüssel 1982.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]