Numidia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over Numidia 220 f.Kr.

Numidia var et antikk berberrike i Nord-Afrika (mellom dagens Tunisia og den romerske provinsen Mauretania, dagens vestlige Algerie) og senere en romersk provins. Det som var Numidia den gangen er nå en del av østlige Algerie.

Etablering av kongeriket[rediger | rediger kilde]

Numidias første konge, Masinissa

Regionen som utgjorde Numidia ble, for romerne, mer spesifikk og innsnevret med tiden. Det begynte som et territorium vest for Karthago i det tredje århundre f.Kr., da Numidia ble betraktet av Polybios og andre historikere som hele Vest-Afrika (Marokko, Tunisia, Libya), og bestod av to stammer, Massyli i Øst-Numidia og Massaesyli i vest. Under den andre punerkrig gikk den østre stammen over på romersk side, mens stammen i vest støttet Karthago.

Den numidiske stammehøvdingen Gala (berberhøvding) var leder for massyliene. I begynnelsen av den andre punerkrig ga han sin sønn Masinissa ledelsen over numidiske styrker på karthagenernes side. Etterhvert som krigen så ut til å gå i romernes favør (rundt 206 f.Kr.) skiftet Masinissa side og allierte seg med romernes militære leder Scipio Africanus (Publius Cornelius Scipio Africanus Major). Karthago fikk i stand en allianse med massaesyliene i Vest-Numidia under ledelse av kong Syphax. Da Karthago falt anerkjente romerne Numidia som eget kongerike under kong Masinissa.

Selvstendig rike[rediger | rediger kilde]

Masinissa etablerte byen Cirta (nå: Constantine) som hovedstad, og han regjerte helt fram til sin død i 148 f.Kr. Hans sønn Micipsa ble innsatt som konge, og han fortsatte å være romernes allierte under den tredje punerkrig mellom Roma og Karthago. I Micipsas regjeringstid gjorde hans adoptivsønn og nevø Jugurtha en bemerkelsesverdig innsats sammen med romerne under krigføringen i Hispania. Da Micipsa døde i 118 f.Kr. ble hans to sønner Adherbal og Hiempsal, og adoptivsønnen Jugurtha konger sammen. Jugurtha var svært populær i befolkningen og utnyttet dette til å forsøke å bli enekonge. Han fikk Hiempsal drept, og gikk senere til åpen strid mot Adherbal. Begge prøvde å få romernes støtte. I 112 f.Kr. lyktes det Jugurtha å ta livet av Adherbal, men det kostet ham også alliansen med romerne. Roma invaderte Numidia og innledet Jugurthakrigen som endte med Jugurthas nederlag og død i 105-104 f.Kr.

Numidias oppløsning[rediger | rediger kilde]

Etter Jugurthas fall ble hans halvbror Gauda innsatt som ny konge. En del av Numidia ble imidlertid overtatt av naboriket Mauretania under kong Bocchus I. Etter Gauda som døde i 88 f.Kr. ble hans sønn Hiempsal II ny konge, og etter ham hans sønn Juba I. Da Juba I døde i 46 f.Kr. ble landet på nytt delt. Den vestlige delen ble lagt inn i kongedømmet Mauretania og Juba Is sønn Juba II ble konge der. Den østlige delen ble en del av den romerske provinsen Afrika.

Liste over konger i Numidia[rediger | rediger kilde]

Konge Født Tiltrådt Død Slekt Merknader
Zelalsen ukj. 344 f.Kr. 274 f.Kr. ukj. Stammehøvding i det østlige Numidia før kongedømmet var formelt etablert
Gala ukj. 275 f.Kr. 207 f.Kr. Sønn av Zelalsen Konge eller stammehøvding i det østlige Numidia før kongedømmet var formelt etablert
Masinissa 240 el. 238 f.Kr. 202 f.Kr. 148 f.Kr. Sønn av Gala Først alliert med Karthago, fra ca 206 f.Kr. med Roma. Kongedømmet anerkjent av romerne i 202 f.Kr.
Micipsa ukj. 148 f.Kr. 118 f.Kr. Sønn av Masinissa
Adherbal ukj. 118 f.Kr. 112 f.Kr. Sønn av Micipsa Samkonge med Hiempsal II og Jugurtha, drept av Jugurtha i 112 f.Kr.
Hiempsal I ukj. 118 f.Kr. 118 f.Kr. Sønn av Micipsa Samkonge med Adherbal og Jugurtha, drept av Jugurtha i 118 f.Kr.
Jugurtha ukj. 118 f.Kr 105 f.Kr. Sønn av Mastanabal, adoptivsønn av Micipsa Samkonge med Hiempsal I og Adherbal. Drept av romerne på slutten av Jugurthakrigen
Gauda ukj. 105 f.Kr. 88 f.Kr. Sønn av Mastanabal og halvbror til Jugurtha. Alliert med romerne og innsatt av dem etter Jugurthas fall
Hiempsal II ukj. 88 f.Kr. 60 f.Kr. Sønn av Gauda
Juba I 85 f.Kr. 60 f.Kr. 46 f.Kr. Sønn av Hiempsal II Far til Juba II som ble konge av Mauretania hvor det vestlige Numidia ble innlemmet. Resten av Numidia ble innlemmet i den romerske provinsen Afrika.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]