Homo antecessor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Homo antecessor ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 EX-no.svg

EX — Utryddet

Ufullstendig hodeskalle fra Gran Dolina, i Atapuerca, Spania (replika).
Ufullstendig hodeskalle fra Gran Dolina, i Atapuerca, Spania (replika).
Vitenskapelig(e)
navn
:
Homo antecessor
Bermúdez de Castro et al., 1997
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Overfamilie: Menneskeaper
Familie: Store aper
Slekt: Menneskeslekten
Habitat:
Utbredelse: Europa

Homo antecessor er en utdødd homonid og en mulig særskilt art som er datert fra 1,2 millioner til 800 000 år siden. Arten ble oppdaget av Eudald Carbonell, J. L. Arsuaga og J. M. Bermúdez de Castro. Homo antecessor er den ene av de tidligste kjente homonidere i Europa. Mange antropologer tror at Homo antecessor er enten den samme art eller en direkte forgjenger til menneskearten Homo heidelbergensis, som befolket Europa fra rundt 600 000 til 250 000 år siden i tidsepoken pleistocen.

De best bevarte fossiler er en overkjeve som tilhørte et rundt 10 år gammel individ som ble avdekket i Spania. Den gjennomsnittlige hjernen var på 1000 cm³ i volum. I 1994 og 1995 ble 80 fossiler fra seks individer som kan ha tilhørt samme art funnet i Atapuerca i Spania. Ved stedet ble det funnet tallrike kutt hvor kjøttet hadde blitt flenset av beina, noe som kan indikere at Homo antecessor kan ha praktisert kannibalisme.[1]

Fysiologi[rediger | rediger kilde]

Homo antecessor var omtrent 1,6-1,8 meter høye og hannkjønnene veide grovt regnet 90 kg. Deres hjernestørrelse var rundt regnet på 1000–1150 cm³, mindre enn gjennomsnittet på 1350 cm³ for moderne mennesker. På grunn av knapphet på levninger er det svært lite ellers som er kjent om Homo antecessor, dog var de sannsynligvis mer robuste enn Homo heidelbergensis. I henhold til Juan Luis Arsuaga, en av lederne av utgravningene ved Burgos, kan Homo antecessor ha vært høyrehendte, et trekk som skilte dem fra andre aper. Hypotesen er basert på tomografiske teknikker. Arsuaga hevder også at frekvensgraden til hørselen var tilsvarende til Homo sapiens, noe som gjør at han antar at Homo antecessor kan ha benyttet et symbolsk språk og var i stand til å trekke slutninger basert på årsaker.[2] Arsuagas forskergruppe forsøker for øyeblikket å gjøre et DNA-kart av Homo antecessor.

Basert på tannmønster antar forskerne at Homo antecessor hadde nådd samme utviklingstadier som Homo sapiens, skjønt antagelig ved raskere fart. Andre trekk var en fremskytende bakhodebolle, et lavt forhode og mangelen på en sterk hake. En del levninger er bortimot ikke til å skille fra et fossil tilskrevet KNM-WT 15000 (Turkanagutten) som tilhørte Homo ergaster.

Fossilfunnsteder[rediger | rediger kilde]

De eneste kjente fossiler av Homo antecessor er fra to funnsteder i regionen Sierra de Atapuerca i nordlige Spania (Gran Dolina og Sima del Elefante).

Gran Dolina[rediger | rediger kilde]

Arkeologen Eudald Carbonell i Roura fra Universidad Rovira i Virgili i Tarragona, Spania og palaeoantropologen Juan Luis Arsuaga Ferreras fra Universidad Complutense Madrid oppdaget levninger av Homo antecessor på funnstedet Gran Dolina i Sierra de Atapuerca, øst for Burgos. Homo antecessor-levningene ble funnet i nivå 6 (TF6) på stedet Gran Dolina. Over 80 beinfragmenter fra seks individer ble avdekket i 1994 og 1995. Stedet hadde også grovt regnet rundt 200 steinredskaper og rundt 300 beinlevninger fra dyr. Steinredskapene inkluderte en utskåret kniv av stein som ble funnet sammen med levningene av menneskearten. Alle levningene har blitt datert til å være minst 780 000 år gamle. De best bevarte levningene var en overkjeve og et frontalbein fra et individ som døde rundt 10 år gammel.

Sima del Elefante[rediger | rediger kilde]

Den 29. juni 2007 kunne spanske forskere som arbeidet ved stedet Sima del Elefante annonsere at de hadde avdekket en kinntann som er datert til 1,1-1,2 millioner år siden. Jekselen ble beskrevet som «godt brukt» og fra et individ som var mellom 20 og 25 år gammel. Andre funn ble annonsert den 27. mars 2008 som inkluderte oppdagelsen av et fragment av et kjevebein, steinflak og bevis på bearbeidelse av bein fra dyr.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fernández-Jalvo, Y.; Díez, J. C.; Cáceres, I. & Rosell, J. (September 1999): «Human cannibalism in the Early Pleistocene of Europe (Gran Dolina, Sierra de Atapuerca, Burgos, Spain)». Journal of Human Evolution (Academic Press) 37 (34): 591–622. doi:10.1006/jhev.1999.0324.
  2. ^ El Mundo avis (på spansk)
  3. ^ Carbonell, Eudald; José M. Bermúdez de Castro et al. (27. mars 2008): «The first hominin of Europe». Nature 452: 465–469. doi:10.1038/nature06815.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]