Gallia Lugdunensis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Romerriket med provinsen Gallia Lugdunensis markert i rødt.

Gallia Lugdunensis (fransk: Gaule Lyonnaise) var en romersk provins under Romerriket i det området som i dag er en del av Frankrike, og som var en del av det galliske (keltiske) Gallia. Provinsen er navngitt etter områdets hovedstad Lugdunum (dagens Lyon), muligens romerske Europas fremste by vest for Italia, og som hadde en betydelig framstilling av keiserlig mynt. Området ble erobret av Julius Cæsar under Gallerkrigen (58–50 f.Kr.), ble en romersk provins under Augustus og varte fram til opprettelsen av det galliske riket ca 260 e.Kr. Gallia Lugdunensis var en av de tre Romerske provinser, som ble opprettet under oppdelingen av Gallia under Augustus; de to andre var Gallia Belgica i nord og Gallia Aquitania i sørvest.

Utenfor Lugdunum var Condate Altar hvor representanter for Tres Galliae, de tre gallere, møttes for å feire kulten til Roma og Augustus. Helligdommen til de tre gallere var møtested innenfor det administrative og religiøse komplekset som ble etablert av romerne på slutten av 100-tallet f.Kr. ved Lugdunum. Dets institusjoner hadde som funksjon å forene og romanisere Gallia som en keiserprovins.

Gallia Lugdunensis’ opprinnelige utstrekning var fra elvene Seine og Marne i nordøst, noe som utgjorde grensen til Gallia Belgica, til elven Garonne i sørvest, som dannet grensen med Gallia Aquitania. Provinsen omfattet også området som senere ble Paris. Under Augustus ble Gallia Lugdunensis redusert i størrelse. Andelen mellom elvene Loire og Garonne ble gitt til Gallia Aquitania, og de sentral-østlige delene ble gitt til den nye provinsen Germania Superior.

Provinsen var en keiserlig provins, bedømt viktig nok til å bli styrt av en keiserlig legat. Siden Diokletians Tetrarkiet i 296 var provinsen den fremste i et bispedømme som forvirrende nok ble kalt for Galliæ, som også de helvetiske (sveitsiske), belgiske og germanske provinsene tilhørte. Med bispedømmene Viennensis (de sørlige provinsene i Gallia), Britanniæ (De britiske øyer) og Hispaniæ (hele Den iberiske halvøy) utgjorde dette praefectura praetorio, pretorisk prefektur som også ble kalt for Galliae, underlagt keiseren i Vestromerriket.

Byer[rediger | rediger kilde]

Fourvière romerske teater i Odeon (Lyon) ligger på Fourvièrehøyden

De vesentligste byene i provinsen Lugdunensis var:

I populærlitteraturen[rediger | rediger kilde]

Den fiktive landsbyen som ikke lot seg bli erobret i den franske tegneserien Asterix var lokalisert i Gallia Lugdunensis. Den lå ytterst på halvøya Armorica (dagens Bretagne).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]