Drakme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Drakme
Land: Hellas
Delt i: 100 lepta
Valutakode: GRD
Innført: Antikken
Erstattet av: Euro

Drakme (flertall drakmer; gresk δραχμή, flertall δραχμές) er:

  1. Tidligere valuta i Hellas som ble erstattet av euroen og
  2. Gammel myntenhet som ble brukt i Hellas før Aleksander den store
6 oboler = 1 drakme
100 drakmer = 1 mina
6000 drakmer = 1 talent (athensk standard)

Ordet drakme kommer fra verbet drassomai (δράσσομαι), som betyr å gripe. Den opprinnelige betydningen kan derfor antagelig best oversettes som en håndfull. Dette utviklet seg til en fast enhet, opprinnelig seks jernstenger av spesifikk lengde og tykkelser. Antallet ble bevart i inndelingen av drakmen i 6 oboler. Som myntenhet regnet man sølvverdien av dette, ca. 4,5 til ca. 6 gram sølv, eller tilsvarende verdi i annet metall. Den oftest forekommende mynten var tetradrakmen, det vil si fire drakmer (ca. 18 til ca. 24 gram sølv). Det er ikke mulig å sammenligne verdien direkte med moderne valutaer, men det kan nevnes at i 1. århundre f.Kr. var dagslønnen for en kroppsarbeider omkring 1 drakme.

Den moderne myntenheten ble innført etter at Hellas ble uavhengig i 1829. Den var delt i 100 lepta; på grunn av kraftig inflasjon etter Andre verdenskrig og den påfølgende borgerkrigen falt lepta-myntene etterhvert ut av bruk.

Da Hellas knyttet sin valuta til euroen 1. januar 2001 var kursen fastsatt til 340,75 drakmer for 1 euro. Drakmemynter og -sedler ble fortsatt brukt inntil nye euromynter og -sedler ble innført 1. januar 2002. Drakmen var på det tidspunkt den eldste myntenhet som var i bruk; dog ikke den eldste som hadde vært i kontinuerlig bruk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Drachma – bilder, video eller lyd