Tajo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Elven Tajo/Tejo på Den iberiske halvøy
Tejo i Vila Velha de Ródão i Portugal, like etter at den har passert grensen fra Spania

Tajo (spansk) eller Tejo (portugisisk) er den lengste elva på Den iberiske halvøy. Den er om lag 1 007 km lang. Den har sitt utspring i Albaracín-fjellene i provinsen Teruel i Aragón i Spania, og renner hovedsakelig i vestlig retning derfra til den når Atlanterhavet ved Lisboa i Portugal.

Det er vanlig å regne lengden av den spanske delen til om lag 730 km og den portugisiske til 275 km. I underkant av 50 km av elveløpet danner imidlertid grense mellom de to landene. Elven Ebro som har hele sitt 910 km lange løp innenfor Spania regnes som Spanias lengste elv, mens Tejo er Portugals lengste elv. Den har et tilsigsområde på om lag 80 000 km², bare Douro med et tilsigsområde på om lag 97 000 km² drenerer et større område på Den iberiske halvøy.

I norsk språk brukes i regelen Tajo om den spanske delen av elven og Tejo om den portugisiske. I enkelte internasjonale sammenhenger omtales elven med sitt latinske navn Tagus.

De viktigste byene elven passerer er Aranjuez, Toledo og Talavera de la Reina i Spania, og Santarém og Lisboa i Portugal. Den krysses av flere broer, de mest kjente er 25. april-broen og Vasco da Gama-broen i Lisboa, den sistnevnte er med en total lengde på 17,2 km Europas lengste brokonstruksjon.

De portugisiske regionene Alentejo og Ribatejo har sitt navn fra elven. Alentejo kommer av Além-Tejo «bortenfor Tejo» og Ribatejo kommer fra Arriba-Tejo «ved breddene av Tejo».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]