Engmetallhopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Heliophanus flavipes)
Hopp til navigering Hopp til søk
Engmetallhopper
Heliophanus flavipes Foto: James K. Lindsey
Heliophanus flavipes
Vitenskapelig(e)
navn
:
Heliophanus flavipes
(Hahn, 1832)
Norsk(e) navn: engmetallhopper
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Familie: Hoppeedderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Palearktis,
finnes i Norge

Engmetallhopper (Heliophanus flavipes) er en av edderkoppene i gruppen hoppeedderkopper (Salticidae). De jakter vanligvis på jordbunn, de spinner ikke fangstnett.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Engmetallhopper er en forholdsvis liten edderkopp, hunnen er mellom 5 og 6 millimeter lang, mens hannen er noe mindre, mellom 3,5 og 4 millimeter lang. Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Hodet har åtte øyne, to uvanlig store midt foran, og to litt mindre på hver side. De resterende fire øynene er plassert på siden av hodet. Hoppeedderkoppene skiller seg ut ved at de har evnen til i en viss grad å fokusere blikket.

Det finnes mange mørke små hoppeedderkopper som er ganske like hverandre, samtidig som de kan være noe fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. I Norge finnes bare engmetallhopper i denne slekten, så artsforveksling burde ikke være et problem.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]