Hallelujah (Gali Ataris og Milk and Honey-sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Hallelujah» var Israels vinnerbidrag i Eurovision Song Contest 1979, som ble fremført på hebraisk av Gali Atari og Milk and Honey. Melodien var skrevet av Kobi Oshrat og teksten var skrevet av Shimrit Orr.

Gruppen ble skapt spesielt for konkurransen etter at sangens opprinnelige utøvere, bandet Hakol Over Habibi, avslo muligheten til å synge den.[1]

Dette var den fjerde gangen at vertslandet vant Eurovision Song Contest (Sveits, Spania og Luxembourg hadde oppnådd det tidligere) og det har til dags dato skjedd to ganger til (Irland vant én gang i Millstreet og én gang til i Dublin).

Uvanlig nok, kunne Israel verken stå som vert eller konkurrere i neste Eurovison Song Contest, fordi den sammenfalt med Yom Hazikaron.

Sangen er en ballade som langsomt bygger seg opp, hvor gruppen priser Gud for verden og alle de gode tingene i den. Dette er, til dags dato, den mest religisiøst-tematiserte sangen som har vunnet i Eurovision Song Contest.

«Hallelujah» blir betraktet som en klassiker i konkurransen, noe som i stor grad skyldes den originale opptredenen, hvor Atari og hennes backingsangere entrer scenen én etter én istedenfor samlet.

Den ble også fremført på slutten av Eurovision Song Contest 1999 av alle deltakerne som en tributt til ofrene for krigene på Balkan.

«Hallelujah» har også blitt noe av en moderne jødisk standardsang, gjenkjent av mange nordamerikanere som kanskje aldri har hørt om Eurovision Song Contest.

Den ble fremført som tiende bidrag om kvelden 31. mars 1979 etter Tysklands Dschinghis Khan med «Dschinghis Khan» og før Frankrikes Anne-Marie David med «Je suis l'enfant soleil».

Da avstemningen var ferdig, hadde den fått 125 poeng, noe som gav den en førsteplass blant nitten deltakere. Frem til siste avstemningsrunde ledet Spania og det var Spanias jury som gav seieren til Israel.[2]

Norske versjon[rediger | rediger kilde]

Ola Selvær har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er også «Hallelujah».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1979 «Hallelujah»[3] Jorunn Høiland Ola Selvær Single Polydor 2052 170
1979 «Hallelujah»[4] Grand Prix på norsk! Jorunn Høiland Ola Selvær LP Polydor 2922 050
«Hallelujah»[5] Countryfest 4 Lillian Askeland, Ottar Johansen Ola Selvær LP Talent TLS 3057

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The real story behind Hallelujah revealed Maariv 12. august 2006
  2. ^ O'Connor, John Kennedy (2007): The Eurovision Song Contest: The Official History. Storbritannia: Carlton Books ISBN 978-1-8444-2-994-3
  3. ^ Se plateetiketten
  4. ^ Se plateetiketten
  5. ^ Se plateetiketten