Anne-Marie David

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anne-Marie David
Født23. mai 1952[1]Rediger på Wikidata (71 år)
Casablanca[2]
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentVokal
Aktive år1970
PlateselskapEpic Records
IMDbIMDb

Anne-Marie David (født 23. mai 1952) er en fransk sangerinne som har representert to land (Frankrike og Luxembourg) i Eurovision Song Contest, begge med merkbar suksess. Hun vant konkurransen for sistnevnte med «Tu te reconnaîtras» i 1973.

Hun startet sin musikkarriere med rollen som Maria Magdalena i den franske versjonen av Jesus Christ Superstar. I 1973 ble hun valgt ut til å representere Luxembourg i Eurovision Song Contest for å forsvare landets ære på hjemmebane etter å ha vunnet året før. Hun ble dermed enda et navn på den lange listen over utenlandske artister som har deltatt for landet i konkurransen, sammen med blant annet France Gall og Vicky Leandros. I 1973 utviklet konkurransen seg til et kappløp mellom tre bidrag som alle har etablert seg som klassikere innenfor Eurovision Song Contest; Davids «Tu te reconnaîtras», spanske «Eres tú» og Storbritannias «Power to All Our Friends», fremført av Cliff Richard. David gikk til slutt seirende ut, men bare seks poeng skilte vinneren fra tredjeplassen.

Etter konkurransen la hun ut på en verdensturné, og bodde i Tyrkia en stund. Hun spilte inn to singler og en plate i Tyrkia og fikk flere priser for sitt arbeid der.

Hun deltok i Eurovision Song Contest igjen i 1979, denne gang for hjemlandet Frankrike, med sangen «Je suis l'enfant soleil». Nok en gang ble det en kamp mellom tre land under avstemningen, men denne gang trakk ikke David det lengste strået og endte på tredjeplass.

Hun staret på en turné i Frankrike i 1980-årene. Mellom 1982 og 1983 fortsatte hun sin musikalkarriere i Norge. Anne-Marie David avsluttet så sin karriere innenfor musikk- og underholdningsbransjen, brente alle kostymer og annet som minnet henne om livet på scenen. Etter dette levde hun nærmest som en eremitt på den franske landsbygda. Hun dukket imidlertid opp igjen rundt 2005, da hun gikk med på å fremføre vinneren fra Eurovision Song Contest 1972, «Après toi», på «Congratulations»-konserten i forbindelse med Eurovision Song Contests femtiårsjubileum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm1489694, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 1059651904, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Utmerkelser og prestasjoner
Forrige vinner:
 Luxembourgs flagg Luxembourg
Vicky Leandros med «Après toi» 
Vinner av Eurovision Song Contest
Neste vinner:
 Sveriges flagg Sverige
ABBA med «Waterloo» 
Forgjenger:
 Vicky Leandros med «Après toi» 
Luxembourgs representant i Eurovision Song Contest
Etterfølger:
 Ireen Sheer med «Bye Bye I Love You» 
Forgjenger:
 Joël Prévost med «Il y aura toujours des violons» 
Frankrikes representant i Eurovision Song Contest
Etterfølger:
 Profil med «Hé, hé M'sieurs dames»