Great Smoky Mountains nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Great Smoky Mountains nasjonalpark
LandUSA
DelstatNord-Carolinas flagg Nord-Carolina
Tennessees flagg Tennessee
Ligger iTennessee
Swain County[1]
Nærmeste bosetningCherokee og Gatlinburg
Areal2 109 km²
Opprettet15. juni 1934
Årlig besøkstall10 099 276 (2014)[2]
Kart
Great Smoky Mountains nasjonalpark
35°36′00″N 83°32′00″V

Great Smoky Mountains National Park
   UNESCOs verdensarv   
InnskrevetVed UNESCOs 7. sesjon i 1983 som det 259. verdensarvsted
ReferanseUNESCO nr. 259
Kart over nasjonalparken
Observasjonstårn på Old Smokey, fjelltoppen Clingmans Dome

Great Smoky Mountains er en amerikansk nasjonalpark som ligger i delstatene Tennessee og Nord-Carolina, og er en sørlig del av fjellkjeden Appalachene. Grensen mellom Tennessee og Nord-Carolina følger i hovedsak vannskillet og går nordøst til sørvest gjennom midtlinjen av parken. Dette er den mest besøkte nasjonalparken i USA. Nasjonalparken ble offisielt åpnet 15. juni 1934.

Parken omfatter 2 109 km², noe som gjør den til ett av de største verneområdene i det østlige USA. Dette var den første nasjonalparken der arealet og de andre utgiftene var betalt delvis privat og delvis med føderale midler. Alle de forrige nasjonalparkene ble finansiert fullt ut enten med statlige penger eller med private midler.

Før de europeiske nybyggerne ankom området, var fjellområdet en del av hjemlandet til cherokee-indianerne. Da europeerne begynte å bosette seg i landet på slutten av det 18. århundre og på begynnelsen av det 19. århundre, signerte president Andrew Jackson Indian Removal Act som startet prosessen som til slutt resulterte i en tvungen flytting av alle indianerstammer som bodde øst for Mississippi til det som nå er Oklahoma. Den lange marsjen til Oklahoma («tårenes sti») tok over et år, og det var stort tap av liv under marsjen. En kjerne av cherokeene lot seg likevel ikke fjerne fra Great Smoky Mountains, de gjemte seg i fjellene, og sammen med en del tilbakevendte indianere fra Oklahoma utgjorde de grunnlaget for den østlige stammen av cherokee-indianere som i dag teller over 10 000 indianere, og som nå har sitt tilhold i og omkring byen Cherokee i Nord-Carolina, ved den sørøstlige innfartsåren til nasjonalparken.

Ettersom hvite nybyggere flyttet inn i dette området på 18. århundre vokste det frem en del industri i fjellet, og en jernbanelinje som ble kalt The Little River Railroad ble bygd på slutten av det 19. århundre. Jernbanen ble mye brukt til å sende ut tømmer fra de eksterne regionene i området. Tømmerhogsten var så ødeleggende på den naturlige skjønnheten i området at flere besøkende og store deler av lokalbefolkningen slo seg sammen for å samle inn penger til en bevaring av landskapet.

National Park Service ønsket en nasjonalpark i den østlige USA men hadde ikke nok penger til å etablere den alene. John D. Rockefeller jr. bidro med 5 millioner dollar til parken, den amerikanske regjeringen ga $ 2 millioner og privatpersoner fra deltstatene Tennessee og North Carolina slo seg sammen og samlet nok penger til parken bit for bit. Langsomt ble hele fjellkjeden Great Smoky Mountains en del av nasjonalparken og alle gruvearbeiderne og tømmerhuggerne ble umiddelbart kastet ut av området. Gårder og tømmerhogst ble avskaffet og forbudt og nasjonalparken ble beskyttet og vernet.

En seremoni ble avholdt i 2009 da nasjonalparken fylte 75 år. Blant de tilstedeværende ved seremonien var fire amerikanske senatorer, tre representanter fra parkens forskjellige distrikter, de to guvernørene i delstatene Tennessee og North Carolina og USAs innenriksminister Ken Salazar. Sanger og skuespiller Dolly Parton (som er fra Sevierville, Tennessee, parkens nordvestside) var også til stede og fremførte flere sanger.

Great Smoky Mountains nasjonalpark er en stor turistattraksjon i regionen. Over 9 millioner turister reiste til parken i 2003. Dette er dobbelt så mange som besøkte noen annen nasjonalpark i USA. Nærmeste større by er Knoxville, Tennesse, en times kjøretur unna. En lang rekke mindre byer som ligger nærmere omkring innfartsårene til parken, spesielt Gatlinburg, Pigeon Forge, Sevierville og Townsend i Tennessee, og Cherokee, Maggie Valley og Bryson City i North Carolina, får en betydelig andel av sine inntekter fra turisme tilknyttet parken.

Turgåing og enkle guidede turer, samt fiske (spesielt fluefiske) er de mest populære aktivitetene i nasjonalparken. Parkens elver og vann har lenge hatt et rykte på seg for å være et godt område for ørret. Vandringsleden Appalachian Trail følger delstatsgrensen og vannskillet gjennom parken. Ridning og sykling er noe som tilbys av nasjonalparken på bestemte stier som fotturister ikke får bruke. Parken har ellers en levedyktig stamme av svartbjørn, noe som også legger visse begrensninger på fotturisme og telting i parken.

Cades Cove, et tidligere landbruksområde i parkens sørvestlige deler i Tennessee, er i dag viltreservat med masser av storvilt og småvilt å se for bilister som betaler for å kjøre runden rundt parken – en naturskjønn strekning på nesten to mil.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GeoNames, GeoNames-identifikator 4468906, besøkt 19. september 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Dagens Næringsliv 3. september 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]