Great Basin nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Great Basin nasjonalpark
Great Basin nasjonalpark
LandUSAs flagg USA
DelstatNevadas flagg Nevada
OmrådeWhite Pine County
Areal312,34 km²
Opprettet27. oktober 1986
Årlig besøkstall78 524 (2006)
Kart
Great Basin nasjonalpark
38°59′00″N 114°18′00″V

Great Basin nasjonalpark er en nasjonalpark i de østre og sentrale deler av delstaten Nevada, USA. Parken ble etablert 27. oktober 1986, og er på 312.34 km². De viktigste naturattraksjonene i parken er Lehman Caves. Parken har fått sitt navn fra Great Basin som er en tørr fjellregion mellom Sierra Nevada og Wasatch Mountains. Parken ligger ca. 470 km nord for Las Vegas og beskytter cirka 31 000 hektar land.

Parken ligger i et tørt område og får derfor svært lite nedbør i løpet av året. Mesteparten av nedbøren faller som snø om vinteren eller som tordenvær i løpet av sommermånedene. All nedbør i denne regionen fordamper, synker under jorden eller munner ut i innsjøer. Ikke noe av vannet når havet.

Parken er kjent for sine lunder av gamle furutrær, en av de eldste kjente organismer, og for Lehman-hulene ved foten av Wheeler Peak. Hulene ble opprinnelig utpekt som Lehman Caves nasjonalmonument den 24. januar 1922, og ble senere innlemmet i nasjonalparken. Det finnes en rekke campingplasser i parken, samt gode en reke andre gode campingmuligheter. I tilknytning til Great Basin nasjonalpark ligger Highland Ridge Wilderness. Disse to verneområdene gir en sammenhengende fauna og sammenhengende beskyttelse til 590,0 km² Nevadas landområder.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]