Black Canyon of the Gunnison nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Black Canyon of the Gunnison nasjonalpark
LandUSA
Ligger iMontrose County
OmrådeColorados flagg Colorado
Nærmeste bosetningMontrose
Areal124,4 km²
Opprettet21. oktober 1999
Årlig besøkstall160 450 (i 2006)
Kart
Black Canyon of the Gunnison nasjonalpark
38°34′00″N 107°43′00″V

Den smaleste delen av Black Canyon, sett fra Chasm View i grålysningen

Black Canyon of the Gunnison nasjonalpark er en nasjonalpark i den vestlige delen av delstaten Colorado, USA. Parken er 122 km² i størrelse. Hele canyonen er ca. 75 km lang, hvorav ca. 20 km er innenfor nasjonalparken. De dypeste og mest dramatiske delene av canyonen ligger i parken, men canyonen fortsetter oppover inn i Curecanti National Recreation Area og nedstrøms inn i Gunnison Gorge National Conservation Area.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Elva Gunnison, som parken er oppkalt etter, har et gjennomsnitts fall på 18 meter/km gjennom parken, noe som gjør den til et av de bratteste elveløp i Nord-Amerika. Til sammenligning har Colorado River gjennom Grand Canyon et gjennomsnitts fall på 1,4 m/km. På det bratteste faller Gunnison 150 meter på en strekning på 3 km.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Det er to innfallsporter til parken, som administreres av National Park Service. Den mest tilrettelagte inngangen til parken ligger på sørsiden av canyonen og er 24 km øst for byen Montrose. På nordsiden inngangen 18 km sør for Crawford, men den er stengt vinterstid.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]