Joshua Tree nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joshua Tree nasjonalpark
Parken er oppkalt etter yuccaplanten Joshua Tree (Yucca brevifolia).
LandUSA
DelstatCalifornias flagg California
Ligger iRiverside County
Nærmeste bosetningTwentynine Palms, San Bernardino County
Areal3 196 km²
Opprettet31. oktober 1994
Årlig besøkstall1 256 421 (2007)
Kart
Joshua Tree nasjonalpark
33°47′18″N 115°53′54″V

Joshua Tree nasjonalpark er en nasjonalpark sørøst i delstaten California, USA. Parken ble etablert i 1994, og er på 3196 km². De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er yuccaplanten Joshua tree (Yucca brevifolia), som parken har navn etter, og ørkenlandskapet i de to ørkenområdene som parken omfatter: Mojaveørkenen og Coloradoørkenen.

Parken var et US National Monument siden 1936 og ble utpekt som nasjonalpark da den amerikanske kongressen vedtok California Desert Protection Act i 1994. Over halvparten av parken er ytterligere vernet som Wilderness area.

Mojaveørkenen som er den høyest beliggende og tørreste av de to ørkenområdene er habitat for Joshua tree, som dominerer det åpne landskapet i ørkenen. På skyggefulle steder vokser også furu, einer og eik. Coloradoørkenen, som ligger lavere enn 910 m, har en annen vegetasjon: yucca, Atriplex, kreosotbusk (Larrea tridentata), den kaktuslignende Fouquieria splendens og kaktusen Cylindropuntia bigelovii, som noen steder vokser så tett at det kan se ut som plantede hager. Washingtonia filifera, som er den eneste viltvoksende palmearten i California, vokser her.

Dyrelivet omfatter puma, prærieulv, en variant av tykkhornsau kalt ørkentykkhornsau (Ovis canadensis nelsoni), mulhjort og mer enn 250 fuglearter. Blant fugleartene finnes storløpegjøk (Geococcyx californianus «Bippe Stankelbein») og kaktussmett (Campylorhynchus brunneicapillus).

Klippeformasjonene like ved Joshua Tree National Park ble dannet for over 100 millioner år siden på grunn av sterk nedkjøling av magma like under jordoverflaten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]