Petrified Forest nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petrified Forest nasjonalpark
Landskapet i nasjonalparken er tørt, leirholdig erosjonslandskap, steppe og ørken.
LandUSA
DelstatArizonas flagg Arizona
Ligger iArizona
Nærmeste bosetningHolbrook, Navajo County
Areal378 km²
Opprettet1962
Årlig besøkstall600 000
Kart
1 = Petrified Forest National Wilderness Area
Petrified Forest nasjonalpark
35°05′17″N 109°48′23″V

Forsteinet tre har gitt navn til nasjonalparken; den meste av den er av typen Araucarioxylon arizonicum

Petrified Forest nasjonalpark er en nasjonalpark i delstaten Arizona, USA. Parken ble etablert 9. desember 1962, og er på 378 km². Den viktigste naturattraksjonen i nasjonalparken er en av verdens største og mest fargerike konsentrasjoner av forsteinet tre. De fleste av disse artene tilhører den utdødde bartreslekten Araucarioxylon arizonicum. Parken inneholder også krattstepper, fargerike ørkenområder og badlands der mykere sedimentære bergarter og leire har blitt erodert av vind og vann. Dessuten er det registrert over 600 arkeologiske funn etter tidlige bosetninger – de eldste muligens over 8000 år gamle.

Landskapet i parken ligger mellom 1615 og 1900 meter over havet, og er en del av Coloradoplatået. Nasjonalparken deles av Interstate 40 (Route 66), og den nordlige delen strekker seg inn i badlands-området Painted Desert. Petrified Forest-området ble utpekt som et nasjonalmonument 8. desember 1906. Painted Desert ble lagt til på et senere tidspunkt. Den 9. desember 1962 ble hele monumentet gjort om til nasjonalpark. Parken er 48 km lang fra nord til sør, og varierer i «bredde» mellom 19 og 1,9 km. De lengste etablerte stiene i parken er bare 3,2 km lange.

Dyrelivet omfatter prærieantilope, prærieulv, rødgaupe og Peromyscus maniculatus.

Forsteinede trær og fossiler av dyr og planter er for det meste fra yngre trias. Plantefossilene omfatter konglepalmer og gingko, mens dyrefossilene omfatter blant annet phytosauria, amfibier og tidlige dinosaurer.

Tyveri av forsteinet tre har vært et problem for parken i alle år til tross for beskyttelse og at de nærliggende leverandørene selger forsteinet tre som er samlet lovlig fra de private områdene av parken. Til tross for et vakthold med syv vaktårn med National Park Service Rangers, gjerder, varselsignaler og trusselen om en bot på $325 så blir likevel i gjennomsnitt 12 tonn av fossilt tre stjålet fra nasjonalparken hvert år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]