Sequoia nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sequoia nasjonalpark
Mammuttre (Sequoiadendron giganteum)
LandUSA
DelstatCalifornias flagg California
Ligger iTulare County
Nærmeste bosetningVisalia, Tulare County
Areal1 635 km²
Opprettet25. september 1890
Årlig besøkstall954 507 (2006)
Kart
Sequoia nasjonalpark
36°26′00″N 118°41′00″V

Kalsittformasjoner i Crystal Cave.
Mammuttrær i Giant Forest i Sequoia nasjonalpark. Giant Forest omfatter fem av verdens ti største kjente trær, målt i kubikkvolum.

Sequoia nasjonalpark er en nasjonalpark i delstaten California, USA. Parken ble etablert 25. september 1890, og er på 1635 km². Parken ligger i Sierra Nevada, og de viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er mammuttrær som er noen av de høyeste trærne på jorden, deriblant treet General Sherman, verdens største kjente tre i volum.

Den ble etablert som den andre nasjonalparken i USA etter Yellowstone nasjonalpark som ble grunnlagt i 1872. Parken grenser i nord til Kings Canyon nasjonalpark, og de to forvaltes under ett.

Landskapet i parken spenner i høyde fra ca. 400 moh til Mount Whitney, 4 421 moh – som er det høyeste fjellet i de 48 sammenhengende statene i USA. Dette spennet gir variasjon fra frodige grassletter og fjellskråninger til alpint klima, med et allsidig dyreliv, med puma som den mest sjeldne arten.

Det finnes over 240 kjente grotter i området. Sannsynligvis finnes det flere hundre lignende grotter som ikke er blitt funnet enda. Californias lengste grotte, Lilburn Cave er mer enn 30 km langt. Den eneste av grottene som er åpen for besøkende er Crystal Cave.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]