Independence Hall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Independence Hall
   UNESCOs verdensarv   
Bilde av Independence Hall slik den står i dag
LandUSAs flagg USA
StedPhiladelphia
Innskrevet1979
Kriterium (VI)
Se ogsåVerdensarvsteder i Amerika
ReferanseUNESCO nr. 78
Independence Hall ligger i USA
Independence Hall
Independence Hall (USA)

Independence Hall er et nasjonalt landemerke i USA i Philadelphia, Pennsylvania. Bygningen ligger i Chestnut Street mellom 5th og 6th Street, og er mest kjent for å være stedet der den amerikanske uavhengighetserklæringa blei diskutert og undertegna. Bygningen blei ferdigstilt i 1753 som Pennsylvania State House for provinsen Pennsylvania. Mellom 1775 og 1783 var den møtestedet for Den andre kontinentale kongress. Både uavhengighetserklæringen og konstitusjonen ble undertegna her. Bygningen er nå en del av byområdet Independence National Historic Park og er med på UNESCOs verdensarvliste.

Independence Hall er et murbygg, bygget mellom 1732 og 1753, i georgiansk stil. Det er tegna av Edmund Woolley og Andrew Hamilton og bygget av Woolley. Bygningen raver 41 meter over bakken. Bygginga blei beordra av kolonialforsamlinga i provinsen Pennsylvania og tanken var at det skulle være tilholdsstedet til styresmaktene i kolonien. To små bygninger finnes like ved hovedbygningen: Old City Hall ligger mot øst og Congress Hall mot vest. Bygningene ligger i et kvartal kalt Independence Square. Også Philosophical Hall, det opprinnelige tilholdsstedet til American Philosophical Society ligger i kvartalet.

Viktige hendelser[rediger | rediger kilde]

Fasaden til Independence Hall i 1770-årene

Den 26. oktober 1918 proklamerte Tomáš Masaryk Tsjekkoslovakias uavhengighet på trappene ved Independence Hall.

I 1948 blei bygningens opprinnelige interiør gjenoppretta. Independence National Historical Park ble etablert av den 80. amerikanske kongressen senere i 1948. Dette var for å gjøre ta bedre vare på historiske landemerker som hadde tilknytning til den amerikanske revolusjon. Independence National Historical Park består av et byparkområde som spenner over fire kvartaler; områder som er en del av komplekset, men som ligger utfor selve parkområdet er Carpenters' Hall (møtestedet til den første kontinentale kongressen), stedet der hjemmet til Benjamin Franklin stod, det rekonstruerte Graff House (der Thomas Jefferson skreiv uavhengihetserklæringa), City Tavern (mange sentrale hendelser i revolusjonskrigene fant sted her), gammeldagse boliger og flere banker fra gamle tider. Parken omfatter også Liberty Bell, Franklins skrivebord, et portrettgalleri, hager og biblioteker. Myndighetenes bestrebelser mot å bevare Independence Hall og andre bygninger står som en modell for hvordan dette kan gjøres med andre bygninger i området. Selve parkområdet, styrt av National Park Service, er ført opp på UNESCOs liste over verdensarvsteder (bare tre andre amerikanske menneskeskapte monumenter utenom dette er oppført på lista; frihetsgudinnen, Pueblo de Taos og University of Virginia and Monticello).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]