Liste over nasjonalparker i USA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En poster fra Yellowstone nasjonalpark fra 1938

Liste over nasjonalparker i USA. USA har 59 verneområder kjent som nasjonalparker. Disse drives av National Park Service, et byrå innen innenriksdepartementet som ble opprettet i 1916.

Nasjonalparkene i USA blir opprettet gjennom vedtak i den amerikanske kongressen. Den første nasjonalparken var Yellowstone, og ble undertegnet i lov av president Ulysses S. Grant i 1872, fulgt av Sequoia og Yosemite i 1890.[1] Den nyeste nasjonalparken er Great Sand Dunes i Colorado, etablert i 2004.

27 delstater har nasjonalparker, i tillegg til Amerikansk Samoa og Jomfruøyene. California har flest, med ni parker, fulgt av Alaska med åtte, Utah med fem og Colorado med fire. Åtte av nasjonalparkene i Alaska ble opprettet samtidig, i 1980, gjennom Alaska National Interest Lands Conservation Act. Den største nasjonalparken er Wrangell – St. Elias, på over 32 000 km², mens den den minste er Hot Springs, på mindre enn 24 km². Det totale arealet til alle nasjonalparkene er ca. 210 000 km², noe som gir et gjennomsnitt på ca. 3620 km² for hver park. Den mest besøkte nasjonalparken er Great Smoky Mountains, med over ni millioner besøkende i 2008, etterfulgt av Grand Canyon, med over fire millioner.[2]

Fjorten av nasjonalparkene er samtidig en del av USAs bidrag til UNESCOs verdensarvliste[3], jfr Verdensarven i Amerika. Noen av nasjonalparkene er også biosfærereservat.

Nasjonalparker[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Sted Dato opprettet Areal (km²)
Acadia SealHarborANP.jpg Maine 1919-02-2626. februar 1919[4] 123
Amerikansk Samoa Ofu Beach NPS.jpg Amerikansk Samoa 1988-10-3131. oktober 1988 36
De amerikanske Jomfruøyer St John Trunk Bay 1.jpg De amerikanske Jomfruøyer 1956-08-022. august 1956 59
Arches Delicate arch sunset.jpg Utah 1971-11-1212. november 1971 309
Badlands 2003-10-15 1600x900 south dakota badlands.jpg Sør-Dakota 1978-11-1010. november 1978 982
Big Bend Emory Peak Summit.jpg Texas 1944-06-2020. juni 1944 3 242
Biscayne Biscayne NP snorkeling.jpg Florida 1980-06-2828. juni 1980 700
Black Canyon of the Gunnison Black canyon gunnison Colorado.jpg Colorado 1999-10-2121. oktober 1999 133
Bryce Canyon Bryce Canyon Hoodoos Amphitheater.jpg Utah 1928-06-077. juni 1928[5] 145
Canyonlands Canyonlands Needles.jpg Utah 1964-09-1212. september 1964 1 366
Capitol Reef Cassidy Arch, Capitol Reef National Park.JPG Utah 1971-12-1818. desember 1971 979
Carlsbad Caverns Carlsbad Interior Formations.jpg New Mexico 1930-05-1414. mai 1930 189
Channel Islands Channel Islands National Park.jpg California 1980-03-055. mars 1980 1 010
Congaree Congaree swamp.jpg Sør-Carolina 2003-11-1010. november 2003 88
Crater Lake Crater lake oregon.jpg Oregon 1902-05-2222. mai 1902 741
Cuyahoga Valley OhioErieCanalLock.JPG Ohio 2000-10-1111. oktober 2000 134
Death Valley Sand Dunes in Death Valley National Park.jpg California, Nevada 1994-10-3131. oktober 1994 13 518
Denali Mount McKinley and Denali National Park Road 2048px.jpg Alaska 1917-02-2626. februar 1917 24 585
Dry Tortugas Fort-Jefferson Dry-Tortugas.jpg Florida 1992-10-2626. oktober 1992 262
Everglades Everglades National Park cypress.jpg Florida 1947-05-3030. mai 1947 6 105
Gates of the Arctic GatesofArctic.jpg Alaska 1980-12-022. desember 1980 39 460
Glacier Goat Haunt Overlook.jpg Montana 1910-05-1111. mai 1910 4 101
Glacier Bay GlacierBay3.jpg Alaska 1980-12-022. desember 1980 13 287
Grand Canyon USA 09847 Grand Canyon Luca Galuzzi 2007.jpg Arizona 1919-02-2626. februar 1919 4 927
Grand Teton Teton Range from Glacier View Turnout-closeup.JPG Wyoming 1929-02-2626. februar 1929 1 255
Great Basin Stella Lake Great Basin.jpg Nevada 1986-10-2727. oktober 1986 312
Great Sand Dunes Coloradodunes.jpg Colorado 2004-09-1313. september 2004 343
Great Smoky Mountains Fall at Oconaluftee Overlook.JPG Nord-Carolina, Tennessee 1934-05-2222. mai 1934 2 108
Guadalupe Mountains Guadalupe Mountains El Capitan 2006.jpg Texas 1966-10-1515. oktober 1966 350
Haleakala Haleakala Crater.jpg Hawaii 1916-08-011. august 1916[6] 118
Hawaii Volcanoes Puu Oo cropped.jpg Hawaii 1916-08-011. august 1916[6] 1 309
Hot Springs Hots Springs National Park aerial.jpg Arkansas 1921-03-044. mars 1921[7] 22
Isle Royale IsleRoyalePlane.jpg Michigan 1940-03-033. mars 1940 2 314
Joshua Tree Joshua Tree - Rock formation in Real Hidden Valley 1.jpg California 1994-10-3131. oktober 1994 3 196
Katmai Brown bears brooks falls.jpg Alaska 1980-12-022. desember 1980 13 696
Kenai Fjords Exit Glacier Jul09.JPG Alaska 1980-12-022. desember 1980 2 833
Kings Canyon ParadiseValley.JPG California 1940-03-044. mars 1940[8] 1 869
Kobuk Valley Agie River.jpg Alaska 1980-12-022. desember 1980 6 757
Lake Clark Lake Clark National Park.jpg Alaska 1980-12-022. desember 1980 16 308
Lassen Volcanic Cinder-cone-from-behind-Snag-Lassen.jpg California 1916-08-099. august 1916 429
Mammoth Cave Mammoth Cave National Park 007.jpg Kentucky 1941-05-2525. mai 1941 214
Mesa Verde Mesa Verde National Park Cliff Palace Right Part 2006 09 12.jpg Colorado 1906-06-2929. juni 1906 211
Mount Rainier Mount Rainier from west.jpg Washington 1899-03-022. mars 1899 954
North Cascades Thornton Lakes 25932.JPG Washington 1968-10-022. oktober 1968 2 045
Olympic Acer macrophyllum in Hoh Rain Forest.jpg Washington 1938-06-2929. juni 1938 3 734
Petrified Forest PAINTED DESERT BADLANDS.jpg Arizona 1962-12-099. desember 1962 885
Pinnacles PinnaclesParkView.jpg California
36°29′N 121°10′V
2013-01-1010. januar 2013 108
Redwood Redwood National Park, fog in the forest.jpg California 1968-10-022. oktober 1968 455
Rocky Mountain Bierstadt Lake, Rocky Mountain National Park, USA.jpg Colorado 1915-01-2626. januar 1915 1 078
Saguaro Saguaronationalparl17102008.jpg Arizona 1994-10-1414. oktober 1994 370
Sequoia Giant Forest.jpg California 1890-09-2525. september 1890 1 635
Shenandoah Dark Hollow Falls Shenandoah NP 2007.jpg Virginia 1935-05-2222. mai 1935 805
Theodore Roosevelt Theodore Roosevelt National Park.jpg Nord-Dakota 1978-11-1010. november 1978[9] 285
Voyageurs Voyageurs National Park.jpg Minnesota 1975-01-088. januar 1975 882
Wind Cave Wind Cave lower.jpg Sør-Dakota 1903-01-099. januar 1903 114
Wrangell – St. Elias MountJarvis.jpg Alaska 1980-12-022. desember 1980 53 321
Yellowstone Grand Prismatic Spring and Midway Geyser Basin from above.jpg Wyoming, Montana, Idaho 1872-03-011. mars 1872 8 980
Yosemite YosemitePark2 amk.jpg California 1890-10-011. oktober 1890 3 081
Zion Zion National Park.jpg Utah 1909-07-3131. juli 1909 593

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The National Park Service Organic Act». National Park Service. 26. februar 2008. Besøkt 25. januar 2010. 
  2. ^ «10 Most Visited National Parks (2008)» (PDF). National Park Service. Besøkt 25. januar 2010. 
  3. ^ «World Heritage List». UNESCO World Heritage Centre. Besøkt 6. februar 2010. 
  4. ^ Først etablert som Sieur de Monts National Monument i juli 1916; opprettet som Lafayette nasjonalpark i 1919; nåværende navn Acadia nasjonalpark fra 19. januar 1929
  5. ^ Opprettet som Bryce Canyon National Monument i 1923; etablert som Utah nasjonalpark juni 1924; dagens navn Bryce Canyon nasjonalpark fra 25. februar 1928
  6. ^ a b Hawaii nasjonalpark ble etablert i 1916; og delt i to i 1960: Hawaii nasjonalpark på øya Hawaii og Haleakala nasjonalparkMaui. Hawaii nasjonalpark fikk sitt nåværende navn Hawaii Volcanoes nasjonalpark i 1961
  7. ^ Hot Springs Reservation ble opprettet 20. april 1832; etablert som nasjonalpark i 1921
  8. ^ General Grant nasjonalpark ble opprettet 1. oktober 1890, og innlemmet i den nye og større Kings Canyon nasjonalpark i 1940
  9. ^ Theodore Roosevelt National Memorial Park ble opprettet i april 1947; og re-etablert som nasjonalpark i 1978

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]