Guadalupe Mountains nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guadalupe Mountains nasjonalpark
El Capitan
LandUSA
DelstatTexas’ flagg Texas
Ligger iTexas
Nærmeste bosetningCarlsbad, New Mexico
Areal349,71 km²
Opprettet30. september 1972
Årlig besøkstall160 110 (i 2007)
Kart
Guadalupe Mountains nasjonalpark
31°55′00″N 104°52′00″V

Kart over nasjonalparken
Skilt ved inngangen til parken

Guadalupe Mountains nasjonalpark er en nasjonalpark i delstaten Texas i USA. Parken ble etablert 30. september 1972 og er på 349 km². Den viktigste naturattraksjonen i nasjonalparken er ørken- og prærielandskapet som er karakteristisk for sørveststatene. Parken ligger i Guadalupe Mountains i Vest-Texas, 40 kilometer sør for Carlsbad Caverns nasjonalpark i New Mexico.

Det høyeste punktet i parken er Guadalupe Peak. Med sine 2 667 moh. er fjellet det høyeste punktet i Texas.[1] I Chihuahuaørkenen i parken ligger også det karakteristiske fjellet El Capitan, som i lang tid ble benyttet som landemerke av reisende langs ruten fra Fort Smith i Arkansas til San Francisco i California.

Parken inneholder flere etablerte stier for vandring og ridning. Turen til toppen av Guadalupe Peak består av 910 meter stigning, og stien snirkler seg gjennom furu- og douglasgranskog og gir et spektakulært utsyn over El Capitan og Chihuahuaørkenen.

I tillegg til ørken og prærie omfatter parken også et tredje økosystem: den frodige McKittrick Canyon. Om høsten fremstår dalen som en sterk kontrast til den omliggende ørkenen, med sine store lønnetrær i flammende farger. En sti gjennom dalen leder inn til en steinhytte fra 1930-tallet, tidligere fritidshus for petroleumsgeologen Wallace Pratt, som donerte landarealet for at nasjonalparken kunne etableres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Guadalupe Peak Handbook of Texas Online. Besøkt 29. august 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]