Guadalupe Mountains nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Guadalupe Mountains nasjonalpark
Guadalupe Mtns El Capitan 2006.JPG
El Capitan
LandUSA USA
DelstatTexas Texas
Nærmeste bosetningCarlsbad, New Mexico
Areal349,71 km²
Opprettet30. september 1972
Årlig besøkstall160 110 (i 2007)
Map
Guadalupe Mountains nasjonalpark
31°55′00″N 104°52′00″V

Kart over nasjonalparken
Skilt ved inngangen til parken

Guadalupe Mountains nasjonalpark er en nasjonalpark i delstaten Texas i USA. Parken ble etablert 30. september 1972 og er på 349 km². Den viktigste naturattraksjonen i nasjonalparken er ørken- og prærielandskapet som er karakteristisk for sørveststatene. Parken ligger i Guadalupe Mountains i Vest-Texas, 40 kilometer sør for Carlsbad Caverns nasjonalpark i New Mexico.

Det høyeste punktet i parken er Guadalupe Peak. Med sine 2 667 moh. er fjellet det høyeste punktet i Texas.[1] I Chihuahuaørkenen i parken ligger også det karakteristiske fjellet El Capitan, som i lang tid ble benyttet som landemerke av reisende langs ruten fra Fort Smith i Arkansas til San Francisco i California.

Parken inneholder flere etablerte stier for vandring og ridning. Turen til toppen av Guadalupe Peak består av 910 meter stigning, og stien snirkler seg gjennom furu- og douglasgranskog og gir et spektakulært utsyn over El Capitan og Chihuahuaørkenen.

I tillegg til ørken og prærie omfatter parken også et tredje økosystem: den frodige McKittrick Canyon. Om høsten fremstår dalen som en sterk kontrast til den omliggende ørkenen, med sine store lønnetrær i flammende farger. En sti gjennom dalen leder inn til en steinhytte fra 1930-tallet, tidligere fritidshus for petroleumsgeologen Wallace Pratt, som donerte landarealet for at nasjonalparken kunne etableres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Guadalupe Peak Handbook of Texas Online. Besøkt 29. august 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]