Guadalupe Mountains nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Guadalupe Mountains nasjonalpark
Guadalupe Mtns El Capitan 2006.JPG
El Capitan.
Land USA USA
Område Texas
Nærmeste by Carlsbad, New Mexico
Areal 349,71 km²
Opprettet 30. september 1972
Besøkstall 160 110 (i 2007)

Kart over nasjonalparken
Skilt ved inngangen til parken

Guadalupe Mountains nasjonalpark er en nasjonalpark i delstaten Texas, USA. Parken ble etablert 30. september 1972, og er på 349 km². Den viktigste naturattraksjonen i nasjonalparken er ørken- og prærielandskapet som er karakteristisk for sørveststatene. Parken ligger i Guadalupe Mountains i Vest-Texas, 40 kilometer sør for Carlsbad Caverns nasjonalpark i New Mexico.

Det høyeste punktet i parken er Guadalupe Peak; med sine 2 667 moh. er fjellet det høyeste punktet i Texas. I Chihuahuaørkenen i parken ligger også det karakteristiske fjellet El Capitan som i lang tid ble benyttet som landemerke av reisende langs ruten fra Fort Smith i Arkansas til San Francisco i California.

Parken inneholder flere etablerte stier for vandring og ridning. Turen til toppen av Guadalupe Peak består av 910 meter stigning, og stien snirkler seg gjennom furu- og douglasgranskog og gir et spektaktulert utsyn over El Capitan og Chihuahuaørkenen.

I tillegg til ørken og prærie omfatter parken også et tredje økosystem: den frodige McKittrick Canyon. Om høsten fremstår dalen som en sterk kontrast til den omliggende ørkenen, med sine store lønnetrær i flammende farger. En sti gjennom dalen leder inn til en steinhytte fra 1930-tallet, tidligere fritidshus for petroleumsgeologen Wallace Pratt som donerte landarealet for at nasjonalparken kunne etableres.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]