Amerikansk Samoas nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amerikansk Samoas nasjonalpark
LandUSA
Ligger iAmerikansk Samoa
OmrådeAmerikansk Samoas flagg Amerikansk Samoa
Nærmeste bosetningPago Pago
Areal420 km²
Opprettet31. oktober 1988
Kart
Amerikansk Samoas nasjonalpark
14°15′30″S 170°41′00″V

Amerikansk Samoas nasjonalpark (engelsk: National Park of American Samoa) er en nasjonalpark i det selvstyrte territoriet Amerikansk Samoa i Stillehavet, og hører til USA. Nasjonalparken er fordelt på de tre øyene Tutuila, Ofu og Ta‘ū. En viktig rolle for parken er å kontrollere og utrydde plante- og dyrearter som ikke hører hjemme og som truer økosystemet i området. National Park of American Samoa ble etablert den 31. oktober 1988.

National Park Service har inngått 50 års leiekontrakter for området innenfor parken med lokale landsbystyresmakter fra 9. september 1993. I parken er det både korallrev og regnskog, og det er populært med fotturer, snorkling og dykking i parken, selv om hovedformålet med parken er å bevare Samoas unike naturressurser. Av parkens 42 000 dekar er 32 300 dekar jord og 10 300 dekar er vann. Dette er den eneste amerikanske nasjonalparken som ligger sør for ekvator.

Øyene er for det meste dekket av tropisk regnskog, deriblant tåkeskog på Tau og lavlandsskog på Tutuila. De fleste plantene kom til parken fra Sørøst-Asia ved en tilfeldighet. Det er 487 innfødte blomsterplanter og bregner og over 100 forskjellige endemiske plantearter. Vannet rundt øyene er fylt med et mangfold av marint liv, inkludert havskilpadder, knølhval, ca. 890 arter av fisk og 200 korallrev. Noen av de største levende korallrevkolonier i verden finnes på Tau Island.

I 2009 ble parken påført store skader etter en tsunami. Nasjonalparkens hovedkvarter ble fullstendig ødelagt og flere av personalet ble meldt savnet. Nasjonalparkens korallrev er under et betydelig press på grunn av de stigende temperaturene i havet og den høye konsentrasjonen av karbondioksid samt havnivå-stigningen på grunn av at isen smelter. Som et resultat av disse og andre påkjenninger er korallene som danner korallrevene blitt anslått til å være tapt innen midten av dette århundret dersom karbondioksid-konsentrasjonene fortsetter å stige i samme tempo som det gjør nå.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]