Chaco Culture nasjonalhistorisk park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chaco Culture nasjonalhistorisk park
   UNESCOs verdensarv   
Ruinene av Chetro Ketl i Chaco Canyon
LandUSAs flagg USA
StedNew Mexico
Innskrevet1987
Kriterium III
Se ogsåVerdensarvsteder i Amerika
ReferanseUNESCO nr. 353
Chaco Culture nasjonalhistorisk park ligger i USA
Chaco Culture nasjonalhistorisk park
Chaco Culture nasjonalhistorisk park (USA)

Chaco Culture National Historical Park er en nasjonalhistorisk park i USA og en del av verdensarven i USA.

Parken ligger nordvest i delstaten New Mexico, mellom Albuquerque og Farmington, i en ekstern canyon av Chaco Wash og den inneholder den mest omfattende samlingen av antikke ruiner som noensinne har blitt funnet nord for Mexico, noe som gjør at denne nasjonalparken er noen av USAs viktigste kulturelle og historiske områder. Denne nasjonalparken står oppført på UNESCO sin World Heritage Site og ligger i den tørre og tynt befolkede regionen Four Corners. De mange gamle kulturminneme i området er meget skjøre, og frykt for erosjon som i stor grad ble forårsaket av turister har ført til en stengning for publikum av Fajada Butte. Disse stedene er blitt vurdert som det hellige forfedrenes hjemland av amerikanske indianere.

Chaco Canyon ligger innenfor San Juan Basin, på toppen av den store Colorado-platået, omgitt av Chuska Mountains i vest, San Juan-fjellene i nord, og San Pedro-fjellene i øst. Parken ligger i en svært tørr region med mye krattskog og ørken-stepper, mange juv og bredere nedslagsfelt, og parken får gjennomsnittlig cirka 200 mm med nedbør hvert år. Mest regn kommer mellom juli og september,mens mai og juni er de tørreste månedene.

Chaco er et sted med bemerkelsesverdige klimatiske ytterligheter. Temperaturen ligger vanligvis mellom -39 og 39 ° C, og temperaturen kan svinge hele 33 °C bare på en dag. Regionen har gjennomsnitt mindre enn 150 frostfrie dager hvert år, og det lokale klimaet svinger enormt fra år fra år med rikelig nedbør til perioder med langvarig tørke.

Regionen har rikelig med mange forskjellige dyrearter, blant annet hjort, elg, pronghorn, grevling, rev, og to arter av skunk. Parken har også store bestander av gnagere og små kolonier av flaggermus, som er til stede i løpet av sommer-månedene. Den lokale mangelen på vann betyr at det er relativt få fuglearter til stede i området, men det finnes store hauker og amerikanske tårnfalk, ugler, gribber, og ravn, som i stor grad holder til fjell-områdene, øst i området.

De første menneskene som kom til San Juan Basin var jegere. Disse menneskene nedstammet fra nomadiske jegere som kom til området i sørvest cirka rundt 10 000 år før Kristus. Disse ble senere drevet ut med makt av oppagelsesreisende som kom til dette området på et mye senere tidspunkt. Den 11. mars 1907, proklamerte daværende president Theodore Roosevelt at området Chaco Canyon var et nasjonalt monument og verneområde.

I 1920 begynte National Geographic Society en grundigere arkeologisk undersøkelse av Chaco Canyon og områdene rundt denne parken. De gravde ut flere områder og i 1925, hadde deres gravemaskiner fjernet mer enn 100 000 tonn med jord. Dette gjorde med hjelp av 30-40 overbelastede indianere, ti hvite menn, og åtte eller ni hester. En noe rar oppdagelse de gjorde var de fant mindre enn 100 ildsteder i ruinene som de gravde ut. Det skulle egentlig vært flere hvis det hadde bodd noen fordi, fordi vintrene var svært kalde på Chaco

Den rikdom av kulturminner som fantes i parken førte til flere utvidelser av de små nasjonale monumentene som fantes fra før i Chaco Culture National Historical Park. Den 19. desember 1980, ble ytterligere 13 000 hektar ble lagt inn under det beskyttede området. Og Chaco Canyon National Monument skiftet navn til Chaco Culture National Historical Park. Den 8. desember 1987 ble Chaco Culture National Historical Park oppført på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]