Cahokia Mounds

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cahokia Mounds
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Monks Mound in July.JPG
LandUSA USA
StedIllinois
Innskrevet1982
Kriterium (III)(IV)
Se ogsåVerdensarvsteder i Amerika
ReferanseUNESCO nr. 198
Cahokia Mounds ligger i USA
Cahokia Mounds
Cahokia Mounds (USA)

Cahokia Mounds er restene etter en gammel by som ligger i nærheten av St. Louis i delstaten Illinois i USA. Den er utpekt som nasjonalhistorisk landemerke.

Området får statlig beskyttelse fra myndighetene. Parken er et av tjue områder på USAs fastland som står oppført på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. Den er en av svært få forhistoriske konstruksjoner i Amerika som ligger nord for Mexico.

Det er blitt stadfestet at de aller første menneskene kom frem til Cahokia Mounds rundt 600 år etter Kristus. Det er blitt funnet flere skriftlige opptegnelser og symboler fra de første innbyggerne som blant annet er blitt oppført på keramikk, skjell, kobber, trær og steiner. Det har også blitt funnet konstruksjoner etter ruiner av hus og graver i dette området, noe som kan tyde på en meget komplekst og svært sofistikert samfunn. Områdets opprinnelige navn er fremdeles ukjent for arkeologer og forskere.

Den opprinnelige området inneholdt minst 120 skrøpelige hauger som ligger spredt over et område på seks kvadrat-mil, men bare rundt 80 av disse finnes fremdeles den dag i dag. For å oppnå dette, flyttet tusenvis av arbeidere over flere tiår mer enn en anslagsvis 55 millioner kubikkmeter jord som hovedsakelig ble forflyttet i store vevde kurver, for å kunne opprette dette nettverket av alle disse haugene.

Området ble senere oppkalt etter en klan av det historiske indianerfolket illiniwek, som bodde i dette området da de første franske oppdagelsesreisende kom dit i løpet av det 17. århundre. Ettersom dette var århundrer etter at Cahokia Mounds ble forlatt av sin opprinnelige innbyggere, var menneskene i Cahokia-området ikke nødvendigvis etterkommere av de opprinnelige folket som kom fra Mississippi.

Munker Mound er den største strukturen og ligger sentralt til i området. Dette er en massiv struktur med fire terrasser, og er 10 etasjer høyt, Dette er den største menneskeskapte skrøpelige haugen som ligger nord for Mexico. Denne haugen beveger seg i sørlig retning. Den er 28 meter høy, 951 fot (290 meter) lang, 836 fot (255 meter) bred og omfatter minst 13,8 dekar med jord. Denne haugen vokste frem i løpet av flere århundrer.

På sitt høydepunkt, var Cahokia Mounds den største byen nord for de største mesoamerikanske byene som ligger i Mexico. Selv om dette var hjemmet til bare rundt 1000 mennesker før ca. 1050, vokste folketallet eksplosivt etter denne tiden. Arkeologer anslår byens befolkning å ligge mellom 8000 og 40 000 mennesker på det meste, med enda flere mennesker som bodde i distriktene, som hovedsakelig var jordbruksbygder som forsynte de viktigste urbane sentrumet. Rundt 1250, var denne befolkning anslått til å være større enn den i London, England på samme tidspunkt.

Folketallet i Cahokia-området begynte å synke iløpet av 1300-tallet. Området ble forlatt mer enn et århundre før de første europeiske oppdagelsesreisende nådde frem til Nord-Amerika tidlig i det 16. århundre, og området var da i stor grad ubebodd, bortsett fra enkelte indianerstammer. Forskere har foreslått miljømessige faktorer som for eksempel overjakt på dyrene og avskoging som mulige forklaringer på hvorfor så mange av innbyggerne i området flyttet vekk derfra så raskt. I tillegg kan de store klimaendringene ha forverret effektene av erosjon på grunn av den store avskogingen, og den negative påvirkningen denne erosjonen hadde på dyrkingen av mais, som dette samfunnet var så avhengig av på denne tiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]