Grand Canyon nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grand Canyon nasjonalpark
Grand-canyon-national-park.jpg
Kartet viser beliggenheten til Grand Canyon
LandUSA USA
DelstatArizona Arizona
Areal4 927 km²
Opprettet26. februar 1919
Årlig besøkstall4 413 668 (2007)

Grand Canyon nasjonalpark
36°03′19″N 112°07′18″V

Grand Canyon National Park
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
InnskrevetVed UNESCOs 3. sesjon i 1979 som det 75. verdensarvsted
ReferanseUNESCO nr. 75

Grand Canyon nasjonalpark er en nasjonalpark i delstaten Arizona i USA. Parken ble etablert som en av de eldste nasjonalparkene i USA 26. februar 1919. Parken dekker 4 927 km² av et kommunefritt område i Coconino County og Mohave County. Innenfor parken ligger Grand Canyon, et juv i elva Colorado som regnes som et av de viktigste naturlige underverkene i verden. UNESCO har erklært parken som en del av verdensarven.

De fleste turistene som oppsøker parken, ankommer den sørlige kanten av kløften via Arizona State Route 64. Parkens administrasjon ligger i Grand Canyon Village ved den sørlige inngangen; her ligger også de mest populære utsiktsstedene. Om lag 50 kilometer av den sørlige kanten (South Rim) er tilgjengelig med bil. Parken ble i 2014 besøkt av 4,76 millioner.[1]

Den nordlige kanten (North Rim) er også meget besøkt, og det finnes et turistsenter med adkomst via Arizona State Route 67.

Det er ingen veiforbindelse mellom de to stedene, bortsett fra en fem timers kjøretur via Navajo Bridge, nær Page i Arizona. Det er også forbindelse mellom de to kantene via Las Vegas og via Hooverdammen. Resten av Grand Canyon er svært ulendt og lite tilgjengelig.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagens Næringsliv 3. september 2015.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]