Hopp til innhold

Frontkjempermerket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frontkjempermerket
Basisdata
Type:Merke
Land:Norges flagg Norge
Innført:1943
Mottakere:Frontkjempere
Antall:ca 5 000
Tekniske data
Utført i:Sølv og sink
Festeanordning:Nål
Rangering

Frontkjempermerket er en norsk utmerkelse innstiftet av ministerpresident Vidkun Quisling i 1943 som en belønning til frivillige norske frontkjempere under andre verdenskrig.

Merket er i sølv, og utformet som en viking med hevet sverd og med solkorset som skjold i en sekskantet ramme med innskriften: «FRONTKJEMPER» i de tre øverste ledd. Merket ble designet av Harald Damsleth. Vekt på merket er omtrent 17 gram.

Nasjonal Samlings utmerkelser. Retusjert plansje fra NS Årbok 1944.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Frontkjempermerket ble utdelt til norske frontkjempere som hadde tjenestegjort i tysk tjeneste ved fronten til lands, til sjøs eller i luften. Det ble også tildelt frontsøstre, selv om et eget Frontsøstermerke ble laget (som antagelig aldri ble utdelt).

Frontkjemperne måtte selv be om å få merket igjennom Frontkjemperkontoret. Et utvalg satt opp av ministerpresidenten kom så med en innstilling, hvor ministerpresidenten så avgjorde om utdeling skulle finne sted. Utvalget bestod av leder av Frontkjemperkontoret Bjørn Noreger, Arne Tvedt fra Waffen-SS, og Bjørn Østring fra Den Norske Legion.

Merket ble mottakers eiendom, og skulle bæres på venstre bryst som vanlige utmerkelser. Merket ble også tildelt posthumt til nærmeste familie i de tilfeller der frontkjemperen falt i tjenesten. Med merket fulgte et tildelingsbevis samt Frontkjempermerket i miniatyr – til bruk på sivile klær av mottakeren.

Det er to kjente krigsversjoner med tre forskjellige nåler, og en som er laget i sink (syv varianter totalt). Det er to kjente erstatningsversjoner som ble laget til frontkjempere etter krigen. Det er også laget et ukjent antall kopiversjoner, hvor noen er av særdeles god kvalitet og kan vanskelig skilles fra originale. Merket er ettertraktet av samlere over hele verden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NS årbok. [Oslo]: Rikspropagandaledelsen. 1944. s. 134. 
  2. ^ Jamfør søkbare digitalkopier av Program for Nasjonal samlings 8. riksmøte i Oslo i Oslo 25-27 september 1942 og NS 8. riksmøte (1943)

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata