Guttehirden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Guttehird marsjerer foran Vidkun Quisling, «Føreren» i fascistpartiet Nasjonal Samling (NS) og «ministerpresident» i Norge under andre verdenskrig 1942–1945, andre NS-ledere og tyske militære gjester under «Borrestevnet», NS' årlige pinsestevne i Borre nasjonalpark i Vestfold, trolig i 1943.
NS Guttehird medlemsmerke..png

Guttehirden var underorganisasjon innen NS Ungdomsfylking (NSUF), ungdomsorganisasjonen til det norske fascistpartiet Nasjonal Samling (NS). Guttehirden var hird-organisasjonen for gutter mellom 10 og 14 år,[1] dannet etter mønster fra Hitlerjugend i det nazistiske Tyskland der tilsvarende aldergrupper var organisert i Jungvolk. Unghirden var for unge gutter og menn mellom 14 og 18 år.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Uniformer og merker for Unghirden (14–18 år) og Guttehirden (10–14 år). Politiske uniformer ble forbudt i Norge gjennom lover i 1933 og 1937[2] men forbudet ble opphevet i 1940, og NS, landets eneste lovlige parti, ble en uniformert bevegelse i en nasjonalsosialistisk og militær tradisjon inspirert av det tyske nazistpartiet. Plansjer fra NS Årbok 1944.
Quisling «innvier nye fylkesbannere» på Bislett stadion under en storslagen avslutningsseremoni for «8. riksmøte» 1942.[3] Bak fylkesfører Olav M. Hoff i «Aust-Viken F.O.» (fylkesorganisasjonen i Østfold) står en hirdmann, hirdgutt og hirdjente.

Navnet «hird» var inspirert fra norrøn tid. Hird og hirdmenn var krigsmennene til en høvding, stormann eller konge. NS Ungdomsfylking (NSUF) var en organisasjon for ungdommer generelt. Etter hvert ble det opprettet ulike underorganisasjoner, og fra om lag 1940 av ble det organisert jente- og guttehird. Hirden var organisert militært, og medlemmene bar uniform, men var ubevæpnet. Øverste leder for NSUF var ungdomsfører og minister Axel Stang. NSUFs underavdelinger var som Hirden inndelt i lag, tropp, sveit, fylking og regiment.

For å bli medlem av Hirden måtte en sverge følgende ed:«Jeg sverger deg Vidkun Quisling som øverste hirdsjef og Fører for det norske folk å være tro og tapper, lover deg lydighet inntil døden, så sant hjelpe meg Gud

Flere ble i landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig dømt for blant annet å ha vært medlem i guttehirden.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Søkbar digitalkopi av Hirdboken (utgitt 1941) side 42
  2. ^ Lov av 6. juli 1933 nr. 14, og senere Lov av 13. mai 1937 nr 1: Lov om forbud mot å bære uniform m.v.
  3. ^ Jamfør søkbare digitalkopier av Program for Nasjonal samlings 8. riksmøte i Oslo i Oslo 25-27 september 1942 og NS 8. riksmøte (1943)