Fylkesfører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fylkesfører Olav M. Hoff i «Aust-Viken F.O.» (Nasjonal Samlings fylkesorganisasjon i Østfold) mottar banner av Quisling som «innvier nye fylkesbannere» under partiets «8. riksmøte» i Oslo 1942.[1]

Fylkesfører var det norske fascistiske partiet Nasjonal Samling (NS) sin betegnelse på den øverste partiinstans i hvert av de norske fylkene fra 1934 til partiet kollapset da andre verdenskrig i Norge var slutt i mai 1945. Tittelen tilsvarer det tyske nazistpartiet NSDAPs Gauleiter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Noen av NS' fylkesførere og ministre i grågrønne, tyskinspirerte uniformer, sammen med blant andre Rikshirden, på Østbanen i Oslo før avreise til Tyskland i mai 1941.

Vervet var hjemlet i Nasjonal Samlings lover fra 1934. Fylkesføreren ble utnevnt av partiføreren Vidkun Quisling og ledet partiets arbeid i sitt fylke. Fylkesførerne hadde fast plass og utgjorde med sitt antall den tyngste gruppen i partiets råd, hvilket ga stor formell myndighet. Før andre verdenskrig var flere fylkesfører-verv ubesatt.

Førerprinsippet medførte at NS innførte fylkesførere, idrettsfører og andre «førere» overalt i samfunnet. Det kommunale selvstyret ble avskaffet og ordførerne utnevnt av departementet.[2]

«Fylkingsfører»[rediger | rediger kilde]

Den politiske stillingen «fylkesfører» kan lett sammenblandes med «fylkingsfører», en befalsgrad i Rikshirden som tilsvarer SS-stormbannfører i Germanske SS Norge (SS-Sturmbannflihrer i Allgeimene-SS). Der besto en fylking av to til seks sveiter som ble ledet av en sveitfører.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.