Harald Damsleth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Harald Damsleth
Født 16. august 1906
Tyskland Bremen
Død 1. mars 1971 (64 år)
Norge Oslo
Begravet Vestre gravlund
Statsborger Norge
Felt Illustrasjon, bokomslag, reklame, plakatkunst
Utdannelse Arkitektstudiet ved NTH i Trondheim, Städtische Kunstgewerbeschule i Berlin
Kjente verk Propagandaplakater for Nasjonal Samling, frimerker

Harald Damsleth (født 16. august 1906 i Bremen i Tyskland, død 1. mars 1971) var en norsk tegner, illustratør og reklamemann. Han ble særlig kjent som frimerketegner og som plakatkunstner for Nasjonal Samling (NS) før og under andre verdenskrig.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Tyskvennlig propagandaplakat fra andre verdenskrig, tegnet av Harald Damsleth, viser en kjempebombe med kong Haakon VIIs monogram over et norsk handelsfartøy og den ironiske tittelen «Alt for Norge

Harald Damsleth hadde norsk far og tysk mor, og vokste opp hos gudfaren sin i Norge, banksjefen Erling Sandberg, som seinere ble kommissarisk statsråd.

Damsleth hadde utdannelse fra både Tyskland og USA. Han arbeidet deretter fra midten av 1930-årene i flere reklamebyråer i Oslo før han overtok Myres reklamebyrå og så Heroldens reklamebyrå i 1939. Han arbeidet både som reklametegner og som illustratør i bøker, tidsskrifter og ukeblader.

Harald Damsleth er mest kjent som plakatkunstner og reklametegner for Nasjonal Samling. Han ble medlem av NS allerede i 1933 og fikk fra oktober 1940 enerett på statsannonser. Hans propagandaplakater, nesten 200 i alt, er blitt berømte for sine karakteristiske ariske vikingskikkelser. I 1950 ble han dømt til fem års straffarbeid for landsvik under krigen, men ble benådet etter to års soning. Damsleth lagde også en rekke postkort, blant annet mange nissekort.

Damsleth kunne arbeide i flere stilarter, men den vanligste tegnestilen var tidstypisk med tydelige former og reine flater i en slags realistisk forenkling. Denne ga en blanding av fart og stivnede bevegelser, markert med diagonale linjer, forenkling, eleganse og fantasifulle perspektiv. Han framstår som en individualist i norsk sammenheng, selv om det er klare spor fra tysk reklamekunst.

Både før og etter andre verdenskrig malte Damsleth en mengde illustrasjoner til bokomslag, ikke minst til utgivelser av Aschehougs populære forfattere Sigrid Boo og Margit Ravn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Økland, Einar: Damsleth. Han teikna for Norge, Bergen: Vigmostad & Bjørke, 2008. ISBN 97-882-4190-4172
  • Veiteberg, Jorunn og Økland, Einar: Reklamebildet, Det Norske Samlaget 1986 ISBN 82-574-0549-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]