Norsk-Tysk Selskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norsk-Tysk Selskap, på tysk Deutsch-Norwegische Gesellschaft, er en ideell og politisk uavhengig organisasjon som arbeider for å fremme kontakt mellom Norge og den tyske verden og kulturkrets. Den ble grunnlagt på 1950-tallet av den tysk-jødiske humanisten og forfatteren Max Tau. Til kjente medlemmer hører tidligere statsminister Kåre Willoch, tidligere forsvarssjef Fredrik Bull-Hansen, diplomaten Sverre Jervell, industrimannen Harald Norvik, Aftenpostens utenriksredaktør professor Nils Morten Udgaard samt Lagtingspresident og teologiprofessor Inge Lønning, som var foreningens president frem til sin død 24. mars 2013.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Norsk-Tysk Selskap ble opprinnelig stiftet i 1934 da Norsk-Tysk-Østerriksk Forening ble oppløst på grunn av strid om synet på Adolf Hitlers nasjonalsosialistiske politikk i Tyskland. Da professor Klaus Hansen, som var formann i foreningen fra 1936, ble avsatt som leder for organisasjonen i november 1944, lå organisasjonen nede og ble formelt oppløst ved krigens slutt i mai 1945.

Selskapet ble grunnlagt på nytt på 1950-tallet av Max Tau som hadde kommet som flyktning til Norge i 1938. Foreningen skulle fremme forsoning etter krigen og forståelsen mellom Vest-Tyskland og Norge. Etter Max Taus død i 1976 var det i noen år stille rundt Norsk-Tysk Selskap, men på 1980-tallet kom det ny aktivitet da den tyske presten og journalisten Hans-Joachim Schilde blåste liv i foreningen med Kåre Willoch som første president.[1]

I dag engasjerer Norsk-Tysk Selskap seg primært rundt kulturelle og allmenpolitiske spørsmål i de to landene. Arrangementer omfatter foredrag om politikk, kultur og vitenskap, debatter om temaer av betydning for norsk-tyske forhold, konserter, kunstutstillinger m.m.

Presidenter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NTS - Mer om oss». web.archive.org. 29. oktober 2004. Arkivert fra originalen 29. oktober 2004. Besøkt 11. desember 2018. 
  2. ^ «President». Norsk-tysk selskap (norsk). Besøkt 9. mai 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]