Fredrikke Marie Qvam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrikke Marie Qvam
Fredrikke Marie Qvam.jpg
Født31. mai 1843[1]
Trondheim
Død10. september 1938[1] (95 år)
Steinkjer
Ektefelle Ole Anton Qvam
Beskjeftigelse Politiker, suffragette
Parti Venstre
Nasjonalitet Norge

Fredrikke Marie Qvam (nr 2 fra høyre, nederste rad) under en Suffrage Alliance Congress i London, 1909

Fredrikke Marie Qvam (født 31. mai 1843 i Trondhjem, død 10. september 1938Gjævran Gård ved Steinkjer) var en norsk kvinnesaksforkjemper og humanitær leder. Hun grunnla Norske Kvinners Sanitetsforening og ledet organisasjonen fra 1896 til 1933. Hun var også leder for Norsk Kvinnesaksforening og Landskvindestemmeretsforeningen. Hun var gift med statsminister Ole Anton Qvam, og ble i sin samtid omtalt som «Korridorenes Dronning» på grunn av sin politiske innflytelse gjennom uformelle kanaler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun vokste opp på By i Steinkjer, og ble gift med Ole Anton Qvam i 1865. Etter bryllupet flyttet de til Gjævran gård ved Steinkjer. Qvam mistet flere av sine barn på grunn av tuberkulose; hennes sterke sosiale engasjement har blitt sagt å delvis være et resultat av dette.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1896 stiftet hun Norske Kvinners Sanitetsforening, og satt som formann til 1933. Hun arbeidet for full stemmerett, etablerte i 1898 Landskvindestemmeretsforeningen sammen med Gina Krog, og satt i perioden 1899 til 1903, som formann i Norsk Kvinnesaksforening. Fra 1904 var hun stifter og deretter nestformann i Norske Kvinders Nasjonalråd.

Qvam var sentral i forløpet til kvinneoppropet som støttet unionsoppløsningen i 1905, og hadde betydelig kontakt gjennom sin manns politikernettverk i Venstre. Måten hun nådde frem til ulike kvinnegrupper på, har blitt kalt «husmorlinjen», og i tidsskriftet Samtiden ble hun i 1915 benevnt «Korridorenes Dronning». En av hennes taktikker var å kontakte fruer som var gift med landets ledende menn, for derved å få en sterkest mulig indirekte innflytelse.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Fredrikkeprisen, som deles ut av Norske Kvinners Sanitetsforening, er oppkalt etter henne.

Hun har også fått en gate i Oslo oppkalt etter seg, Fredrikke Qvams gate ved Gamle Aker kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Fredrikke Marie Qvam, Fredrikke_Qvam

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]