Fredrikke Marie Qvam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fredrikke Marie Qvam
Fredrikke Marie Qvam (nr 2 fra høyre, nederste rad) under en Suffrage Alliance Congress i London, 1909

Fredrikke Marie Qvam (født 31. mai 1843 i Trondheim, død 10. september 1938Gjævran Gård ved Steinkjer) var en norsk kvinnesaksforkjemper. Hun vokste opp på By i Steinkjer, og ble gift med Ole Anton Qvam i 1865, hvorpå de flyttet til Gjævran gård ved Steinkjer for godt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Qvam mistet flere av sine barn på grunn av tuberkulose, dette kan sies å være en start for mye av hennes engasjement. I 1896 stiftet hun Norske Kvinders Sanitetsforening, og satt som formann til 1933. Hun arbeidet for full stemmerett, etablerte i 1898 Landskvindestemmeretsforeningen sammen med Gina Krog, og satt i perioden 1899 til 1903, som formann i Norsk Kvindesagsforening. Fra 1904 var hun stifter og deretter nestformann i Norske Kvinders Nasjonalråd.

Qvam var sentral i forløpet til kvinneoppropet som støttet unionsoppløsningen i 1905, og hadde betydelig kontakt gjennom sin manns politikernettverk i Venstre. Måten hun nådde frem til ulike kvinnegrupper på, har blitt kalt «husmorlinjen», og i tidsskriftet Samtiden ble hun i 1915 benevnt «Korridorenes Dronning». En av hennes taktikker var å kontakte fruer som var gift med landets ledende ledende menn, for derved å få en sterkest mulig indirekte innflytelse.

Etterminne[rediger | rediger kilde]

Hun har fått en gate i Oslo oppkalt etter seg – Fredrikke Qvams gate ligger ved Gamle Aker kirke.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]