Hopp til innhold

Roing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Roing er å drive en båt fram med årer som blir lagt på relingen. Rosport er kapproing med lange og slanke spesialbåter. Roerne sitter med ryggen mot seilretningen.

Roing i bruksbåt[rediger | rediger kilde]

Kapproing i langskip rekonstruert etter modeller fra vikingtida. Fra vikingfestival på øya Wolin nordvest i Polen 2009.
Fiskere ror ut på lofotfisket 1860.

Roing har vært brukt som fremdrift av åpne båter i Norden i minst tusen år, antakelig atskillig lenger. Før de små motorene ble vanlige i båter, hadde man kun årer og seil å hjelpe seg med, og ofte var vinden for svak eller hadde gal retning til å seile. Til hjemmebruk på småturer var det dessuten ofte upraktisk å styre med rigg for å seile litt, og mange av de hjemme var dessuten nokså urutinerte seilere.

Det finnes mange former for roing i bruksbåt, i Trøndelag snakker man om fire ulike:

  1. Andøving, andøvsror: ved hjelp av årene holde båten på samme sted og i samme retning.
  2. Småror: dra forsiktig i årene stort sett bare med armene; båten beveger seg nokså langsomt fremover.
  3. Stort eller fullt ror: man legge seg godt fremover og bakover i hvert rotak, og får slik brukt både bein- og ryggmuskler i roingen; båten går ganske fort.
  4. Havror: man legger seg alt man kan fremover og bakover i hvert åretak, og drar sterkt i årene; mellom hvert tak tar man en god pause, flere sekunder, og får slik både hvile litt og se an bølgene så man kan ro når årene er lett å sette i vannet.

Det er uenighet i miljøet for bruksbåter om man alltid skal ta pause mellom rotakene; tilhengerne peker på at så får man en liten hvil; motstanderne hevder at det kan da ikke være forskjell på gange og roing – og når man går, beveger man jo bena hele tiden, og greier seg med den variasjonen som blir med at hvert skritt består av ulike bevegelser utført av ulike muskler, akkurat som ved roing.

Når man ror båten med akterenden først heter det skåting (eller hamling).

Man kan også få fremdrift på en pram eller mindre båt med kun en åre i akterenden av båten, denne metoden kalles "vrikke" (eller vreke, vigge).

Roing som idrett[rediger | rediger kilde]

Konkurranseroere, her i en «åtter med styrmann».
Kapproerne Frank Hansen (foran) og Svein Thøgersen i en dobbeltsculler.

Roing er en idrett der det gjelder å bevege seg fremover raskest mulig i en båt ved hjelp av to eller flere årer. Fédération Internationale des Sociétes d'Aviron (FISA) er det Internasjonale roforbundet som er det styrende organet for internasjonal roing.

Moderne kapproing stammer fra England. De berømte roregattaeneThemsen mellom universitetslag fra Cambridge og Oxford skriver seg helt tilbake til 1829.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]