Galilea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En frukthage i øvre Galilea.
Gammel vei fra Rosh Pina til Safed i Galilea

Galilea (hebraisk: הגליל, ha-Galil; (latin: Galileia; arabisk: الجليل al-Jaleel) er en stor region nord i Israel som overlapper med mye av det administrative norddistriktet av landet. Området blir tradisjonelt delt opp i øvre Galilea (hebraisk: גליל עליון,‎ Galil Elyon), nedre Galilea (hebraisk: גליל תחתון‎, Galil Tahton) og vestre Galilea (hebraisk: גליל מערבי,‎ Galil Ma'aravi), som strekker seg fra bibelske Tel Dan i nord ved foten av Hermonfjellet, strekker seg langs Libanonfjellene til fjellryggene til Karmelberget og Gilboafjellet i sør, og fra Jordandalen mot øst over slettene til Jisreeldalen og Akko, helt til kystlinjen ved Middelhavet og Israels strandområder i vest. Regionen utgjør en tredjedel av Israel.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Mesteparten av Galilea består av fjellterreng, med høyder på mellom 500 – 700 meter. Det er flere høye fjell, som blant annet Tabor og Har Meron, i regionen som har ganske lave temperaturer og høye regnfall.[1] Som et resultat av dette klimaet blomstrer flora og fauna i regionen. Mange fugler migrerer årlig fra kaldere klima til Afrika og tilbake via Hula-Jordan-korridoren. Elver og fossefall, sistnevnte hovedsakelig i øvre Galilea, langs de store områdene av grønne planter og fargerike villblomster, foruten også tallrike byer av bibelsk betydning, gjør regionen til et populært turistmål.[2][3]

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Panoramautsikt fra Arifjellet i øvre Galilea.
Panorama utover Haroddalen, den østlige delen av Jisreeldalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Galilee», Israel, land of creation, Tourist Information
  2. ^ Galilee, From Jesus to Christ, pbs.org
  3. ^ «Galilee», Bible Hub
Israels geografi-stubbDenne artikkelen relatert til Israels geografi er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.