Normannisk arkitektur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Midtskipet i Durhamkatedralen markerte høydepunktet i engelsk romansk arkitektur. Kraftige søyler alternerer med knipper av slankere søyler
«Cappella Palatina i Palermo, den mest fantastiske av Roger IIs kirker, med normanniske dører, sarasenske buer, bysantinsk kuppel og takutsmykninger med arabisk inskripsjoner, er kanskje det mest slående produkt av den enestående og blandede sivilisasjon som barnebarnet til den normanniske Tancred styrte»
(fra 1911-utgaven av Encyclopædia Britannica)

Normannisk arkitektur er betegnelsen for typer av romansk arkitektur som ble utviklet av normannerne i land som var under deres innflytelse på 1000-tallet og 1100-tallet. Særlig blir betegnelsen bruket om engelsk romansk arkitektur.

Normannerne i England oppførte et stort antall borger og festningsverker, og i samme periode klostere, kirker og katedraler. Et stilmessig fellestrekk er de typiske romanske rundbuene, særlig over porter, dører og vinduer, eller i form av tønnehvelv eller ribbehvelv basert på rundbuen som konstruksjonsprinsipp. Som all romansk arkitektur er også den normanniske kjennetegnet av massive nurvegger med relativt få og små åpninger. Innen normannisk arkitektur finnes det store regionale forskjeller.

Stilen oppsto i Normandie som en variant av den herskende romanske stil i Frankrike, og den ble utbredt i deler av Europa som følge av normannernes ekspansjon, eller ved påvirkning fra deres besittelser. Særlig gjorde den seg gjeldende i England, hvor den utviklet seg videre, og hvor vi i vår tid har den største konsentrasjonen av intakte byggverk i denne stilen. Men den er også utbredt i det sørlige Italia og på Sicilia, som følge av Huset Hautevilles herredømme i dette området. Her utviklet stilen seg under påvirkning av både sarasensk arkitektur og bysantinsk arkitektur. Denne varianten blir også kalt siciliansk-romansk stil.

Også norsk arkitektur fra middelalderen viser innflytelse fra normannisk arkitektur som følge av de nære forbindelsene med England, særlig innen kirkebygging. De relativt få norske murkirkene fra 1100-årene er ofte fattige på klare stiltrekk, men Nidarosdomen og katedralene i Bergen og Stavanger er tydelig inspirert av engelsk normannisk arkitektur. Et typisk normannisk ornament i flere norske kirker er chevron-borden rundt buer over portaler og vinduer.

Galleri[rediger | rediger kilde]