Durham (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Durham
Durham
Durhamkatedralen og elva Wear
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: City of Durham
Admin. grevskap: Durham
Seremon. grevskap: Durham
Status By (city)
Befolkning 29 091 (2001)

Durham er en liten by i grevskapet Durham i Nordøst-England. Den ligger omkring 25 km sør for Newcastle. Elven Wear renner gjennom byen, og omkranser den på tre sider slik at Durham nærmest ligger på en halvøy. Durham er sentrum i distriktet City of Durham, som omfatter byen med omegn, med et folketall på ca. 87 600 (2004). Den er også administrasjonsby i grevskapet Durham.

I middelalderen var Durham et viktig politisk og religiøst sentrum, ikke minst på grunn av den strategiske beliggenheten nær grensen til Skottland. Grevskapet var et palatinat, styrt av biskopen av Durham som hadde verdslig makt og betydelig autonomi. Det ble slått egen mynt, og Durham hadde en egen hær. Med unntak av den første av normannernes biskoper, Walcher av Durham, var alle biskopene av Durham fra 1071 til 1836 fyrstebiskoper. Walcher hadde tittelen jarlebiskop.

Durham i 1610

Durhamkatedralen ble bygget fra 1093, og regnes av mange som Englands fineste katedral. Den ligger på et høydedrag over elven, og dominerer byen. Relikviene av St Cuthbert er bevart her.

Universitetet i Durham har flere kollegier i selve byen og på Elvet Hill på den andre siden av elven. Durham slott, på den andre siden av Palace Green fra katedralen, har siden 1837 vært en del av universitetet. Katedralen og slottet er sammen plassert på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

I byen er Gertrude Bell født, hun var en drivende kraft bak det arabiske opprøret under første verdenskrig og ved fredsslutningen var hun med og trakk opp grensene som definerer dagens Irak.