Durham (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Durham
Durham Millburngate Bridge.jpg
Durhamkatedralen og elva Wear
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktCity of Durham
Admin. grevskapDurham
Seremon. grevskapDurham
StatusBy (city)
PostnummerDH1
Retningsnummer0191
Areal72,08 kvadratmile
Befolkning29 091 (2001)
Bef.tetthet666,88 innb./kvadratmile
Kart
Durham
54°47′00″N 1°34′00″V

Durham om kvelden

Durham er en liten by i grevskapet Durham i Nordøst-England. Den ligger omkring 25 km sør for Newcastle. Elven Wear renner gjennom byen, og omkranser den på tre sider slik at Durham nærmest ligger på en halvøy. Durham er sentrum i distriktet City of Durham, som omfatter byen med omegn, med et folketall på ca. 87 600 (2004). Den er også administrasjonsby i grevskapet Durham. Byen er velkjent for sin normanniske katedral og sin festning fra 1000-tallet, begge utstedt som en del av verdensarven av UNESCO i 1986. Festningen har huset Universitetet i Durham siden 1832. Fengselet HM Prison Durham er også lokalisert i nærheten av byens sentrum.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Durham kommer fra det keltiske elementet dun som henviser til en bygdeborg, og det norrøne holme, som kan oversettes til en øy.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Durham i 1610

Arkeologiske spor antyder til en historie med bosetning i området i minst tilbake til rundt 2000 f.Kr.[2] Dagens by kan bli klart bli sportet tilbake til 995 e.Kr. da en gruppe munker fra Lindisfarne valgte den strategisk høytliggende halvøya som et sted å bosette seg trygt med levningene av sankt Cuthbert som tidligere hadde ligger Chester-le-Street, og grunnla en kirke der.[3]

I middelalderen var Durham et viktig politisk og religiøst sentrum, ikke minst på grunn av den strategiske beliggenheten nær grensen til Skottland. Grevskapet var et palatinat, styrt av biskopen av Durham som hadde verdslig makt og betydelig autonomi. Det ble slått egen mynt, og Durham hadde en egen hær. Med unntak av den første av normannernes biskoper, Walcher av Durham, var alle biskopene av Durham fra 1071 til 1836 fyrstebiskoper. Walcher hadde tittelen jarlebiskop.

Durhamkatedralen ble bygget fra 1093, og regnes av mange som Englands fineste katedral. Den ligger på et høydedrag over elven, og dominerer byen. Relikviene av St Cuthbert er bevart her.

Universitetet i Durham har flere kollegier i selve byen og på Elvet Hill på den andre siden av elven. Durham slott, på den andre siden av Palace Green fra katedralen, har siden 1837 vært en del av universitetet. Katedralen og slottet er sammen plassert på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

I byen er Gertrude Bell født, hun var en drivende kraft bak det arabiske opprøret under første verdenskrig og ved fredsslutningen var hun med og trakk opp grensene som definerer dagens Irak.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Durham prison». Capitalpunishmentuk.org.
  2. ^ a b Surtees, R. (1816): History and Antiquities of the County Palatine of Durham, Classical County Histories
  3. ^ Liddy, Christian D. (2008): The Bishopric of Durham in the Late Middle Ages: Lordship, Community and the Cult of St. Cuthbert. Boydell Press. ISBN 978-1-84383-377-2.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Durham hos Wikivoyage