Klippe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gibraltarklippen sett fra vest, med en stor del av det bebygde område i Gibraltar i forgrunnen

En klippe er en markant oppragende terrengformasjon av geologisk karakter. Det kan være en stupbratt fjellvegg eller en enslig bratt fjellformasjon av en viss størrelse. Noen nøyaktig definisjon ser ikke ut til å eksistere, så akkurat hva som en klippe er kan være litt omdiskutert. Det ser imidlertid ut til at steile eller stupbratte fjellformasjoner stort sett inngår i beskrivelsene av klipper.

I Norge er en av de mest kjente klippeveggene den såkalte Trollveggen i Romsdalen, som i lang tid var populær blant basehoppere. Gibraltarklippen lengst sør på Den iberiske halvøy og De hvite klipper ved Dover i Storbritannia er begge eksempler på klippeformasjoner. I Danmark har man kalkklipper som gjerne kalles klinter, som Møns Klint på øya Møn sør for Sjælland. På Tempelhøyden i Jerusalem står Klippedomen, som indikerer at den vesle fjellformasjonen må ha blitt definert som en klippe en gang i tiden. Det samme gjelder for den Tarpeiske klippe, som var en sørøstlig utstikker av Kapitol i det gamle Roma. Klippen ble ifølge et sagn oppkalt etter den ung piken Tarpeia, som forrådte borgen til sabinerne.

Klipper indikeres ofte i zoologien, der flere arter navngis etter klipper. Et nærliggende eksempel er klippesvale (Ptyonoprogne rupestris), som hekker i fjellstrøk og ved bratte klippekyster. Et annet er klippehopperpingvin (Eudyptes chrysocome), som blant annet kjennetegnes av sin terrestriske atferd på vanskelig tilgjengelige klipper på øyer i Antarktis. En tredje er klipperotte (Petromus typicus), en middels stor gnager som minner om et ekorn og lever i tørre og halvtørre områder med klipper, berg og storsteina ur.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Cliffs – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata
  • (en) Cliff – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata