Den fantastiske Mikkel Rev (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den fantastiske Mikkel Rev
orig. Fantastic Mr. Fox
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerKomedie, barnefilm
Utgivelsesår2009
Prod.landUSA
Lengde87 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWes Anderson
ProdusentWes Anderson
Scott Rudin
Allison Abbate
Steven Rales
ManusforfatterWes Anderson
Noah Baumbach
Roald Dahl
MusikkMark Mothersbaugh
KlippAndrew Weisblum
Foran kamera
MedvirkendeGeorge Clooney
Meryl Streep
Jason Schwartzman
Bill Murray
Jarvis Cocker
Owen Wilson
Willem Dafoe
Annen informasjon
Budsjett40 000 000 USD[1]
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere13. november 2009
Eksterne lenker

Den fantastiske Mikkel Rev (originaltittel: Fantastic Mr. Fox) er en enkeltbildeautomatikk data-animert film fra 2009 som hadde premiere i USA 13. november 2009 og i Norge 5. februar 2010.

Filmen ble produsert av Regency Enterprises og Indian Paintbrush for 20th Century Fox, og ble regissert av Wes Anderson. Manus ble skrevet av Anderson og Noah Baumbach, og er basert på Roald Dahls barnebok med samme navn. Filmen handler om en revefamilie som kommer i konflikt med tre bønder, som gjør alt de kan for å få has på revene. Den første traileren for filmen ble vist i forbindelse med premieren av filmen Istid 3: Dinosaurene kommer og De kom fra rommet (31. juli 2009).

Handling[rediger | rediger kilde]

Når han forsøker å raide Berk's gård, utløser Mr. Fox en revefelle som burer ham inne sammen med hans kone Felicity. Felicity avslører for ektemannen sin at hun er gravid, og ber ham om å finne en tryggere jobb hvis de slipper unna. Mr. Fox sier seg enig. To menneskeår (eller tolv reveår) senere bor de to revene, og sønnen deres Ash, i et revehi. Mr. Fox, nå en avis-spaltist, flytter familien inn i et bedre hjem inne i et tre. Men de ignorer advarslene fra advokaten hans om hvor farlig området er for rever, på grunn av nærheten til anlegg som drives av tre fryktede bønder: Boggis (en kylling-bonde Bunce (en bonde som driver med ender og gås) og Bean (en kalkun-bonde)

Rett etter at revene flytter inn, kommer Felicityys nevø, Kristofferson Silverfox, for å bo hos dem. Ash synes denne situasjonen er utålelig. Hans fetter er overlegen ham på nesten alt, men alle andre blir raskt sjarmerte av Kristofferson. Lengter etter sine tidligere dager som tyv, forsøker Mr. Fox og hans venn Kylie, en pungrotte, å stjele råvarer og fjærkre fra alle tre gårdene i området. Bøndene bestemmer seg for å drepe Mr. Fox. De slår leir i nærheten av hjemmet hans. Når Mr. Fox dukker opp åpner de ild, men klarer bare å skyte av halen hans. Deretter oppdager bøndene at revene også har gravd en rømningstunnel. Ettersom revene må til overflaten for mat og vann, venter bøndene ved tunnel-munningen. Under jorden er Felicity opprørt over at Mr. Fox vendte tilbake til hans tidligere karriere som tyv.

Når dyrene begynner å sulte, leder Mr. Fox dem på en ekspedisjon for å grave en tunnel til de tre gårdene i området og rane dem. Ash og Kristofferson begynner etter hvert å forsone seg, etter at Kristofferson forsvarer Ash mot en bølle. Søskenbarna vender tilbake til en av gårdene, og har til hensikt å gjenvinne den savnede halen. Men Kristofferson blir tatt til fange. Når de oppdager at Mr. Fox har stjålet produktene deres, oversvømmer bøndene og brannsjefen dyrenes tunnel-nettverk. Flere av dyrene blir deretter fanget i en kloakk. Etter å ha innsett at bøndene planlegger å bruke Kristofferson til å lokke revene til et bakhold, ønsker Mr. Fox å gå til overflaten for å overgi seg.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Karakter Engelsk stemme Norsk stemme
Herr Rev George Clooney Mads Ousdal
Fru Rev Meryl Streep Birgitte Victoria Svendsen
Grevling Bill Murray Fridtjov Såheim
Ask Jason Schwartzman Aksel Hennie
Kristoffersen Eric Chase Anderson Jan Gunnar Røise
Kalle Wallace Wolodarsky Per Christian Ellefsen
Petey Jarvis Cocker
Coach Skip Owen Wilson
Rat Willem Dafoe Bjørn Moan
Boggis Brian Cox
Bunce Adrien Brody
Bean Michael Gambon Nils Ole Oftebro

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Fantastic Mr. Fox (2009)» (engelsk). Box Office Mojo. Besøkt 3. februar 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]