Charlie og sjokoladefabrikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charlie og sjokoladefabrikken
orig. Charlie and the chocolate factory
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkEngelsk
SjangerFantasy, barnefiksjon
Utgitt1964[1]
ForlagAlfred A. Knopf
Illustratør(er)Michael Foreman, Quentin Blake
Oversetter(e)Oddmund Ljone (1972), Tor Edvin Dahl (2015)
OCLC9318922

Charlie og sjokoladefabrikken (originaltittel: Charlie and the Chocolate Factory) er en barnebok av Roald Dahl, utgitt på engelsk i 1964.[2][3] Den ble utgitt på norsk første gang i 1972, i Oddmund Ljones oversettelse.[4]

Hovedpersonen, den fattige gutten Charlie Bucket, vinner en billett for å besøke sjokolade-fabrikken til den eksentriske Willy Wonka.

Romanen er filmatisert to ganger: Charlie og sjokoladefabrikken (1971) med Gene Wilder som Willy Wonka og Charlie og sjokoladefabrikken (2005) med Johnny Depp som Willy Wonka. Historien er også overført til andre media: videospill, radiohørespill, teaterstykke og musikal. Elever fra Statens teaterhøgskole satte opp stykket i Frognerparken i 2000, med Trond Fausa Aurvåg som Willy Wonka.

Handling[rediger | rediger kilde]

11 år gamle Charlie Bucket, foreldrene hans og fire besteforeldre lever alle i stor fattigdom i et lite hus utenfor byen. En dag forteller Charlies bestefar Joe om den legendariske og eksentriske sjokolade-produsenten Willy Wonka og alle de fantastiske søtsakene han fant på, frem til en rekke andre sjokolade-produsenter sendte inn hemmelig spioner for å stjele hans hemmelige oppskrifter, og dette tvang Willy Wonka til å stenge fabrikken for alle utenforstående.

Dagen etter kunngjør en avis at Willy Wonka planlegger å åpne fabrikken på nytt, og skal invitere fem heldige barn til å komme til fabrikken etter å ha funnet en Golden Ticket i en Wonka-sjokolade. De fire første billettene blir funnet av Augustus Gloop, den bortskjemte Veruca Salt, tyggegummi-avhengige Violet Beauregarde og den TV-avhengige Mike Teavee. En dag får Charlie øye på litt penger som noen har mistet i snøen. Han kjøper en Wonka-sjokolade for pengene, og finner mirakuløst den siste Golden Ticket. Billetten sier at han kan ta med seg ett eller to familie-medlemmer, og bestefar Joe får være med.

Willy Wonka ønsker velkommen til de fem barna og foreldrene deres ved fabrikken, som består av et merkelig område med forskjellige søtsaker som trosser logikken. De møter også Oompa-Loompas, små mennesker som hjelper Wonka med å arbeide i fabrikken. I løpet av en omvisning gir fire av barna etter for sine impulser, og blir kastet ut fra fabrikken på komiske måter. Augustus suges opp et rør, etter å ha drukket fra elv med flytende sjokolade, Violet blåser opp til et gigantisk blåbær etter å ha tygget en ny eksperimentell tyggegummi. Veruca kastes ned i en søppel-renne. Mike krymper ned til størrelsen på en sjokolade-stang. Oompa-Loompas synger om barnaas dårlige oppførsel hver gang en katastrofen rammer omvisningen.

Men bare Charlie blir stående igjen til slutt, og Wonka gratulerer ham for å ha "vunnet" fabrikken. Wonka forklarer at hele turen var designet for å hjelpe Wonka med å sikre en den beste personen ble valgt som arving til virksomheten hans, og Charlie var det eneste barnet hvis iboende godhet tillot ham å bestå testen. De kjører gjennom en heis kalt "Great Glass Elevator" og ser på de andre fire barna som forlater fabrikken, før de flyr til Charlies hus hvor Wonka inviterer hele Charlies familie til å komme og bo sammen med ham ved fabrikken.

Referanser[rediger | rediger kilde]